Vogue’s André Leon Talley in ANTM

AMSTERDAM - Moderedacteur André Leon Talley van de Amerikaanse Vogue zal drie seizoenen in de jury zitten van America’s Next Top Model (ANTM). Acht jaar geleden had presentatrice Tyra Banks al interesse, maar toen bedankte Talley nog vriendelijk voor de eer.

Talley vervangt Miss J. Alexander in het jurypanel, die na een aantal seizoenen de taak van catwalkcoach weer op zich neemt.

Bang dat het programma niet succesvol zou worden weigerde ’s werelds bekendste moderedacteur het aanbod van Tyra acht jaar geleden. Nu, na 14 seizoenen, tekent hij alsnog. In een interview met WWD vertelt hij waarom.

“Ik ken het succes dat Tyra Banks had in alle facetten van haar leven,” zegt Talley, die het topmodel op 16-jarige leeftijd voor het eerst ontmoette bij een show van Yves Saint Laurent. “Dus ik dacht misschien kan ik iets unieks aan de show toevoegen. Ik voelde gewoon dat het een manier was om uit mijn vertrouwde wereldje te stappen en mezelf te associëren met een belangrijk Amerikaans succesverhaal – Tyra Banks.”

Toga's

En uniek zal het worden, want Talley heeft speciaal voor de tv-serie 13 toga’s laten ontwerpen door modehuis Chado Ralph Rucci. “Voordat de opnames begonnen ging ik naar Ralph Rucci. We bedachten samen deze prachtige ontwerpen die gebaseerd zijn op 17e eeuwse overjassen van de Samurai. En Ralph begreep mijn verlangen naar iets wat zou opvallen op tv.”

Zal de de divo met zijn getrainde fashion-oog dan eindelijk de haute couture naar het programma brengen? Zelfs Tyra Banks voelt de druk om aan zijn hoge verwachtingen te voldoen: “Je zult me in mijn meest simpele vorm zien uit de geschiedenis van ‘Top Model’,” zegt  ze. “Ik draag elke dag een knot. Ik ben teruggegaan naar Yves Saint Laurent in 1991. Ik zei: Dit is wel André Leon Talley! Geen oorbellen, helemaal niks. Gewoon ik en mijn kledingstuk."

Anna Wintour

Zowel Talley als de hoofdredactrice van Vogue, Anna Wintour, hebben nog nooit een aflevering van ANTM gezien. Maar zijn carrière-switch vindt ze prima. “Ze reageerde met: Goed André. Laat het me alleen wel weten wanneer dit gaat gebeuren en hoe het gebeurt,” aldus Talley.

Hij denkt tevens dat de al gekozen winnares van het 14e seizoen een Vogue-waardig model is, maar kan niet toezeggen of ze ook daadwerkelijk in het tijdschrift komt. “Dat is niet mijn beslissing, dat is die van mevrouw Wintour,” reageert Talley.

Woorden

Talley neemt zijn nieuwe rol als reality ster 'erg serieus' en die is natuurlijk niet compleet zonder een eigen uitdrukking. Die heeft de redacteur dan ook al. ‘Dreckitude’ komt voort uit zijn twee favoriete woorden ‘dreck’ en ‘quackitude’, laatstgenoemde hoorde hij eens een nieuwslezeres op de tv zeggen.

“Ik vond ‘Dreckitude’ een passend woord voor een situatie waar ik met mijn hoofd niet bij kan, zoals wanneer een model superlelijke schoenen draagt, een fenomeen dat ik ook graag ‘The Cult Of The Ugly Shoe’ noem.”

Tip de redactie