AMSTERDAM – Van Victoria Beckham werd onlangs bekend dat haar voorliefde voor torenhoge hakken haar voeten zó beschadigd heeft dat alleen een operatie nog uitkomst biedt. Dokters waarschuwen nu dat meer vrouwen dat lot wacht.

Zo’n 80 procent van de vrouwen zou als direct resultaat van haar hoge hakken namelijk al last hebben van voetproblemen. Uit onderzoek, waarover de Britse Marie Claire maandag bericht, is gebleken dat hiervoor alleen in Groot-Brittannië al zo’n 200.000 vrouwen medisch advies hebben ingewonnen.

Zo’n 10.000 van hen moesten daadwerkelijk een behandeling ondergaan.

Hersens

Bovendien zouden niet alleen de voeten lijden onder het hoge schoeisel, ook de rug zou erdoor aangetast worden. Erg hoge hakken verstoren volgens doktoren de natuurlijke lijn van de ruggengraat waardoor zenuwen klem kunnen raken.

De onderzoekers waarschuwen tegelijkertijd ook voor de gevolgen van stiletto’s voor de hersenen. Niet alleen zenuwen kunnen klem raken, bloedvaten kunnen dat namelijk ook. Hierdoor zouden de hersenen onvoldoende gevoed worden, waardoor hoofdpijn kan ontstaan en het functioneren van de hersenen kan verminderen.

Het onderzoek toonde onder meer aan dat tweederde van de vrouwen (65 procent) zo’n 40 uur per week hoge hakken draagt. Eenderde daarvan loopt dan rond op hakken van minimaal 10 centimeter.