AMSTERDAM – Modemerk Versace zou aan de voet hebben gestaan van het fenomeen ‘supermodel’ en frontvrouw van het label, Donatella, kent het klappen van de zweep binnen de modellenbranche dan ook als geen ander. Tevreden over de huidige ontwikkelingen is ze echter niet.

“Het zijn slechte tijden”, zegt Donatella Versace over de huidige modellen tegen The Independent. Meer specifiek over het probleem: “Ze hebben tegenwoordig te kleine ego’s.”

“We hebben wat nodig”, vindt ze. “We hebben persoonlijkheden nodig. We moeten de ego’s van deze meisjes voeden. Iemand als Kristen (McMenamy) had een gigantisch ego. Prachtig vond ik dat.”

Donatella lijkt met de ego’s vooral concurrentie en weerbaarheid te willen opzoeken. “Als er vroeger een nieuw meisje kwam dan was het onmiddellijk oorlog”, vertelt ze. “Zoals met Kate (Moss, red.). Ze was 16 jaar toen ik haar voor het eerst boekte en ze moest het opnemen tegen al die monsters. Oudere meisjes zoals Linda (Evangelista) en Kristen. ”

Neutraal

De hoogblonde ontwerpster zegt zich verder vooral te ergeren aan het imago waar modellen van nu mee opgezadeld worden.

"Er heerst het belachelijke idee dat modellen neutraal moeten zijn. Weinig make-up, weinig expressie, zoals robots. Ongelooflijk dom", meent ze. "Het lijkt wel alsof ze willen dat modellen een serieus voorkomen krijgen om mode een intellectuele basis mee te geven. Maar de modellen zelf zijn vaak niet zo, en mode is van oorsprong bedoeld als iets leuks."

Bang

Niet alleen modellen zijn veranderd, ook de ontwerpers waren volgens Donatella vroeger wel anders dan die van nu. “Het was de tijd waarin ontwerpers bang waren voor modellen met roem”, aldus de extraverte Italiaanse. “Ze waren bang dat de kleding door hun overschaduwd werd. Ik zei destijds tegen Gianni dat hij niet bang moest zijn, omdat het dom is. Roem op roem betekent meer roem. Het neemt helemaal niets weg.”