AMSTERDAM – Hoewel Valentijnsdag bij uitstek in het teken staat van romantiek, wordt dat gevoel van warmte niet altijd met de partner gedeeld. Liefst één op de vijf huisdierbezitters geeft althans aan de dag liever door te brengen met zijn of haar viervoeter.

Dat is gebleken uit onderzoek van Reuters en Ipsos, onder 24.000 mensen, afkomstig uit 23 landen.

Hieruit bleek eveneens dat de Fransen de romantiek nog redelijk hoog in het vaandel hebben: slechts in 10 procent van de gevallen brengen zij Valentijn door met hun harige vriendje in plaats van de partner. Mexico (11 procent), Nederland en Hongarije (beide 12 procent) komen daar net achter.

Turken blijkt het meest te hechten aan huisdieren: in bijna de helft van de gevallen (49 procent) hebben geliefden daar het nakijken.

Laag inkomen

Uit de rondvraag kwam eveneens naar voren dat de groep die geneigd is hond of kat boven de partner te stellen, gemiddeld genomen vaker een laag inkomen heeft. Maar ook leeftijd zou in deze keuze een rol spelen.

“De partner afwijzen ten faveure van een huisdier, heeft niets met sekseverschillen te maken”, zegt John Wright, directeur van Ipsos. “Het heeft vooral te maken met leeftijd. Zogezegd geldt hoe ouder je bent, des te sneller je zal kiezen voor je partner.”

“Ook waren er enkele verschillen tussen de landen”, vervolgt Wright. “Maar het meest is het een persoonlijke keuze die vaak door jonge en wat armere mensen gemaakt wordt.”

Voorkeur

Het onderzoeksteam berekende dat zo'n kwart van de mensen jonger dan 35 jaar de voorkeur geeft aan zijn of haar huisdier. In de leeftijdsgroep 35-54 is dat 18 procent, de 55-plus groep blijft steken op 14 procent.