EAUZE - De Fransen vieren dit jaar dat de armagnac, het oudste wijndistillaat van hun land, zevenhonderd jaar geleden voor het eerst werd genoemd. Dat gebeurt met een campagne om meer mensen met de drank kennis te laten maken.

De nadruk ligt op de veertig 'deugden' waarover de drank met 40 procent alcohol zou beschikken. In het archief van het Vaticaan bevindt zich sinds 1531 een tractaat over de geneeskunde uit 1310. Daarin somt de geestelijke Vital Du Four de veertig deugden van de armagnac op.

Mits hij met mate wordt gedronken, zou armagnac onder meer de geest verlevendigen, het geheugen versterken, mensen vrolijk maken, jeugdigheid bevorderen en de ouderdom vertragen. Ook zou de drank een leverontsteking kunnen verhelpen en 'tranen kunnen drogen'.

Tractaat

Armagnacproducenten reizen in maart naar het Vaticaan om een kopie van het tractaat af te leveren. Vandaar reizen zij door Europa en de Verenigde Staten om daar nieuwe klanten te winnen.

In 2008 gingen 6,5 miljoen flessen over de toonbank. Daarmee blijft armagnac ver achter bij andere sterke dranken, zoals cognac.

"Armagnac is geen drank voor een café'', zegt Pierre Tabarin ter verklaring. Hij is voorzitter van de producentenorganisatie van de drank. "Dit is een drank voor kenners, voor fijnproevers die gehecht zijn aan de traditionele waarden van de Franse gastronomie'', meent Tabarin.