AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de eigen kledingkast. Dit keer een lofzang voor Leggings, treggings en jeggings.

De legging is alweer even in het modebeeld, maar is de afgelopen maanden verplaatst van een trenditem naar een volwaardig basisstuk. In ieder modebeeld is wel een legging terug te vinden.

Er zijn verschillende varianten ontsproten uit de ouderwetse legging. Zo is er tegenwoordig de jegging, een combinatie tussen een jeans en een legging. Deze legging van stretch denim is een comfortabel alternatief voor de skinny jeans.

Deze creëert niet alleen een gestylde look in combinatie met (enkel)laarzen, maar ook met sneakers of slippers tijdens de warme dagen. De jegging werd op de catwalk gezien bij Balenciaga, die een model showde met leren vlakken.

Tregging

Daarnaast is er ook de tregging, een samenvoegsel van trousers en een legging. Deze ‘leggingbroek’ heeft dezelfde voordelen als een jegging, en kan als een perfect zittende broek met toelopende pijpen gedragen worden.

Christophe Decarnin ontwierp voor Balmain een leren biker tregging en een metallic zilveren exemplaar dat de runway oplichtte. Balenciaga verraste de modewereld met een felgele tregging met doorschijnende vlakken.

Volwaardige broek

Het grootste verschil tussen de legging en tregging of jegging ligt in het feit dat de laatste twee als volwaardige broek gedragen worden, in tegenstelling tot de legging. De legging wordt dan ook vaak gecombineerd met een tuniek of top die tot over de heupen valt. De absolute match op schoenengebied is de (opengewerkte) enkellaars, die benen optisch langer maakt en een simpele legging instant city glamour geeft. De tregging en jegging geven een perfect contrast met de bold shoulders.

Must-have legging, tregging & jegging voor komend seizoen: leer, beenlange ritsen, doorschijnende details, bloemen- en futuristische prints.

Volgende week van WeLikeFashion: Print mania.

Trend Report: Leggings