AMSTERDAM - Verder gaan dan alleen de visuele verpakking is de nieuwste manier om een product te laten opvallen, volgens ‘verpakking-professionals’ dit jaar op het PCD Congres. Op dit congres worden de nieuwste snufjes gepresenteerd.

Een aantal producten werd tentoongesteld en deze verpakkingen deden een beroep op meerdere zintuigen. Logo’s die een geurtje hebben, inkt die van kleur verandert als de temperatuur stijgt en zachte kunststof in combinatie met een perzik geur. Al deze verpakkingen werden gepresenteerd als nieuwe technieken om producten te laten opvallen.

Het Amerikaanse bedrijf PolyOne heeft zo een fles ontworpen met een perzikshampoo in gedachten. De kunststof verpakking kreeg vervolgens een perzikgeurtje, een perzik kleur en een ronde vorm. Perzik is ook zeker niet de enige geur die het bedrijf biedt, denk ook aan munt, chocolade, vanille en leer.

Geuren en aroma's kunnen zelfs op maat gemaakt worden om aan de behoeften van de klant te voldoen, aldus Cosmetics Design Europe vrijdag.

Inkt

Het Zwitserse bedrijf Neopac presenteerde een paar van haar innovaties op het gebied van kras- en ruikende logo's. De geurige inkt zit verborgen in microcapsules en wanneer er overheen wordt gewreven gaan de capsules open waardoor de geur vrijkomt, vertelt marketingmanager voor Neopac, Cornelia Schmid.

Neopac presenteerde ook een inkt die van kleur verandert als de temperatuur stijgt. Die kan bijvoorbeeld gebruikt worden om logo's of patronen pas zichtbaar te laten worden als de consument het product in handen heeft.

Drie temperaturen (20, 31 en 43 graden Celsius) kunnen worden gebruikt om de kleur te veranderen en te activeren.

Driedimensionaal

Ook nieuwe visuele effecten die de consument beter kunnen bereiken werden gepresenteerd op het congres, zoals het bedrijf API Laminates die het effect van de nieuwe 'lens' invoerde.

De lens bestaat uit een holografische afwerking in cirkelvormen, die geplaatst wordt op verschillende locaties van een afbeelding. Deze kan men vervolgens bekijken door drie dimensionale koepels.

Het idee achter de techniek is om de consument het product eerder te laten pakken uit het schap. Heeft de consument het product eenmaal in handen, dan is dat weer een stap dichterbij de verkoop, aldus manager Andrew Stevenson van API Laminates.