AMSTERDAM - Redacteuren die voor de modebladen werken claimen dat ‘hun plaatsen’ op de eerste rij bij modeshows ingepikt worden door amateurbloggers die zichzelf verloren hebben in de modewereld.

Deze modebloggers, die ooit gezien werden als de stemmen van eerlijkheid en rede, wordt nu verweten slaven te zijn geworden van ontwerpers en modehuizen, in het belang van goodiebags, zelfpromotie en goede plaatsen op shows.

In een zee van publieke aandacht, bang om adverteerders en critici te irriteren of niet uitgenodigd te worden voor de shows, zagen de bloggers tóch de kans een frisse wind door de modewereld te laten waaien. Die tijd is nu echter voorbij, vinden ontevreden tijdschriftredacteuren en modekenners volgens The Independent.

Tavi

Vooral het wonderkind Tavi zou irriteren. De 13-jarige modeblogger maakte de laatste tijd nogal wat woorden los onder deze groep journalisten. Bij de modeshow van Dior (lente 2010) zat Tavi front row met een enorme strik in het haar waardoor de meest gewilde Britse moderedacteur van Grazia, Paula Reed, amper wat kon zien.

Sarah McCullough, creatief manager bij Selfridges leest regelmatig blogs en zegt: "Het is onvoorstelbaar dat bloggers zoals Tavi op de coutureshows aanwezig zijn en overladen worden met allerlei cadeaus. Het leuke is er een beetje af voor mij."

Vertalers

Modekenners geloven dat blogs meer zijn geworden dan alleen vertalers voor modemerken en dat steeds meer gebruik gemaakt wordt van bloggers om persberichten onder de aandacht te brengen. 

Dolly Jones, redacteur van Vogue.com, zegt: "De PR heeft verhalen van verschillende modebloggers op de markt gebracht die van invloed zijn. Dat heeft een sneeuwbal effect."

Robert Johnson, redacteur bij GQ, zegt: "Bloggers zijn zo aantrekkelijk voor de grote modewarenhuizen, omdat ze met andere ogen kijken en toch geobsedeerd zijn door de modewereld. Maar ze hebben niet het kritische vermogen om te weten wat goed is en wat niet. En zodra ze zijn uitgenodigd voor de shows, kunnen ze niet langer kritiek uitoefenen omdat ze anders de volgende keer niet meer worden uitgenodigd."