AMSTERDAM – Onlangs kwamen Britse onderzoekers met het nieuws dat de G-spot, die in de jaren ’40 ontdekt werd door de gynaecoloog Ernst Grafenberg, helemaal niet bestaat. Het lijkt er echter op dat de wetenschappers iets te voorbarig zijn geweest in hun conclusies.

Net nadat de voor velen ontluisterende onderzoeksresultaten naar buiten waren gekomen, kopte de Britse krant de Daily Mail: ‘Ach, we hebben er tenminste met plezier naar gezocht’. Een optimistische insteek, maar niet iedereen lijkt er even hard om te kunnen lachen.

De Britse krant The Independent schrijft dinsdag namelijk dat op de gynaecologenconferentie, die vorige week in Parijs plaatsvond, aanwezigen vooral hun neus ophaalden voor de studie.  

Organisator Sylvain Mimoun verklaarde zelfs dat een groot deel van de vrouwen (60 procent) zeker wél over een G-spot beschikt en dat dit zou blijken uit een Franse studie. Bij de juiste interactie zou deze erogene zone bovendien in functionaliteit toenemen.

Gebrek aan respect

“Het onderzoek van The King's College laat vooral een gebrek aan respect zien, voor wat vrouwen zeggen”, vindt een andere bezoeker van de conferentie, de Franse chirurg Pierre Foldes.

De conclusies van het Britse onderzoek, waaraan destijds 1800 tweelingen deelnamen, noemt hij dan ook compleet verkeerd. “Omdat ze enkel gebaseerd waren op genetische observaties. Het is duidelijk dat de vrouwelijke seksualiteit variabel is”, vindt hij. “Het is geen kwestie van ja of nee, of aan en uit.”