AMSTERDAM - Britse ziekenhuizen zijn momenteel voor een testfase vrouwen aan het werven die ontevreden zijn met hun wimpers. Op die manier willen zij vaststellen of Latisse, een wimpergroeimiddel dat een eind moet maken aan het mascaratijdperk, echt werkt.

Latisse moet zorgen voor langere, dikkere en donkere wimpers. Vrouwen die meedoen aan de test zullen een behandeling ondergaan voor zes maanden. Het vloeibare middel wordt dagelijks aangebracht op de wimpers met een borsteltje en zal eruit zien als een mascarastift.

De wetenschappers achter het product zijn -natuurlijk- overtuigd van de werking, maar inmiddels is ook de interesse van dokters uit zes verschillende ziekenhuizen in Engeland gewekt. Zij zijn de onderzoeken gestart om te zien of en hoe snel Latisse werkt en hoelang het resultaat te zien is.

Er gaan geluiden op dat het middel ook gebruikt kan worden voor patiënten die door middel van chemokuren hun haar, en dus ook hun wimpers, verloren zijn.

Oogziekten

Consultant Parwez Hossain onderzoekt de tests in het Southampton General Hospital en vertelt: “Het middel is vroeger gebruikt voor de behandeling van oogziekten, al een aantal jaren. Een van de bijeffecten was dat de patiënten langere en dikkere wimpers kregen. Nu heeft het bedrijf het product opnieuw geformuleerd en kan het direct gebruikt worden op de wimpers net als mascara. Latisse heeft al een vergunning in Amerika, waar vrouwen het als cosmetica gebruiken.”

De Daily Mail meldt maandag dat de normale mascara bovenop de Latisse gebruikt kan worden zodat de wimpers ook overdag kunnen groeien. Gezegd wordt dat het wimpers in 16 weken langer (tot 25 procent), dikker (tot 106 procent) en donkerder (tot 18 procent) kan maken. 

Panda ogen

Make-upartiest Vanessa Pridige denkt dat veel vrouwen ingenomen gaan zijn met de behandeling. “Langere, donkere en dikkere wimpers zijn geweldig en met mascara kan dat worden gemaakt maar het wordt onaantrekkelijk zodra je gaat zwemmen, sporten, huilen of in de regen gaat fietsen. Panda-ogen zijn echt niet sexy.”

De gemiddelde vrouw geeft voor een mascara meestal rond de 20 pond uit deze blijft ongeveer drie maanden goed. Een alternatief zijn de wimper-extentions, deze kosten 75 pond en blijven maar 6 weken zitten.

Pridige: “Het middel kan een wonder zijn voor vele vrouwen maar ik denk toch dat ik de komende jaren nog met mascara werk."

De wereldwijde markt voor mascara levert nu nog 3 miljard pond op per jaar op.