AMSTERDAM- Met een Marie Claire Prix de la Mode op zak, waren de dames van EnD voor hun nieuwe collectie afgestapt van hun doorgaans ‘campy’ signatuur. De donkere ‘glamour’ van de film noir vormde nu de inspiratie.

Eva Overbeeke en Delia Drel zijn slechts twee jaar geleden gestart met hun label EnD, maar worden nu al op handen gedragen door de Nederlandse modepers. Voornaamste reden is dat hun kleding draagbaar is voor diverse lichaamsvormen, doch vernieuwend en modern.

Voordat de show startte werd het publiek getrakteerd op een korte film die de toon van de collectie zette: de donkere en mysterieuze glamour van de film noir uit de jaren ’40 en ’50. Actrice Victoria Koblenko en acteur Sebastiaan Labrie waren even in de huid gekropen van Hollywoodsterren uit vervlogen tijden.

Gedimd

Het broeierige sfeertje werd voortgezet door een model al rokend de catwalk te laten betreden in een gedimde verlichting van een rij hangende peerlampjes. De moderne twist was al herkenbaar aan het sluik achterover gekamde haar en een zwartgestifte mond.

Daarna volgde een sterke collectie met soepele zwarte broekpakken, zwarte bollende rokken of een jurkje met waaierdetail op de zij, een mat zilveren oversized double-breasted blazer en grote aaibare truien.

Vooral aan de truien kleeft nog een grappige anekdote. Deze waren gebreid door de oma van één van de dames. En oma zat op de eerste rij naast een modejournaliste aan wie zij dit vol trots vertelde.

EnD AIFW 2010