AMSTERDAM - Amsterdam stond afgelopen dagen in het teken van mode tijdens de twaalfde editie van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW). Zondag sloot Bibi van der Velden het evenement met een show af.

Merle Deterink, programmadirecteur van AIFW, sprak van een goede fashionweek. In totaal waren er 25 shows. ''De collecties waren goed en de bezoekers waren enthousiast over dat wat ze zagen.''

Bekende namen als Mada van Gaans en Claes Iversen showden hun laatste collecties, maar ook merken als Claudia Sträter en Replay verzorgden modeshows tijdens het evenement.

AIFW werd in 2004 opgericht als een initiatief om Amsterdam op de kaart te zetten als een bruisende modestad. Twee maal per jaar wordt het evenement georganiseerd. Het tijdschrift Grazia maakte dit jaar voor het eerst in samenwerking met de AIFW een speciale glossy: Frontrow.

Bibi

Sieradenontwerpster Bibi van der Velden mocht zoals gezegd de Amsterdamse modeweek afsluiten. Dat deed zij met een spectaculaire show die in het teken stond van futurisme.

Er had geen groter contrast kunnen bestaan tussen Bibi’s laatste show waar uilen nog door de zaal vlogen en de modellen zo uit de Amazone leken weggelopen. Nu was de primitieve Amazone vervangen door een tunnel blauw licht, waar de modellen met organische roestvrij stalen en bronzen sculpturen in de nek liepen, of met kettingen met handgeblazen glazen bollen om de hals. Daarbij droegen ze ook stalen schouderstukken en enorme stalen armbanden.

Spectaculair

Een ander spectaculair stuk kwam in de vorm van een uit kleine steentjes bestaand gezichtsmasker. Het futuristische aspect van het spektakel werd kracht bijgezet door de schermen waar men de modellen uit het blauwe licht zag opdoemen.

Volgens Bibi was het uitgangspunt van deze show, genaamd ‘Sphere’ wel gebaseerd op hetgeen waar ze bij haar vorige show gebleven was: "Het verlangen om de basiswaarden van het leven te hercreëeren en zich te richten op de schoonheid van simpele vormen, in plaats van de drukke consumentgerichte levensstijl die we gewend zijn.”

Als afsluiter van de show kwam topmodel Yfke Sturm op in een stalen harnas, wat sterk deed denken aan een ontwerp van Thierry Mugler in een van zijn eveneens futuristische shows in de jaren ’90. Mochten we er over een aantal jaren dan toch bijlopen als een robot, dan graag als een stijlvolle robot à la Bibi. 

Bekijk lezersfoto's van de Fashion Week op NUfoto

Bibi van der Velden AIFW 2010