Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Reinigingsolie.

De afgelopen maand stond olie centraal op Cosmopinie: van badolie tot lichaamsolie, van etherische olie tot reinigingsolie. Deze week aandacht voor reinigingsolie.

Hoewel olie een populair bestanddeel is van huidverzorgingsproducten, kan olie ook prima dienen voor de reiniging van de huid. Omdat water en olie elkaar afstoten, is enkel water niet voldoende om vettig, hydrofoob vuil te verwijderen. In olie kan dit vuil echter wel oplossen en vervolgens samen met de olie van de huid worden gespoeld .

Double

De laatste tijd erg populair is het zogenaamde double cleansing: de huid wordt dan eerst ontdaan van vetoplosbare vuil door een reinigingsolie te gebruiken. Daarna wordt een ‘gewone’ reiniger gebruikt op waterbasis, die het overige wateroplosbare vuil verwijdert voor een brandschone huid.

Vaak is Caprylic/Capric Triglyceride het belangrijkste bestanddeel in reinigingsolie. Dit ingrediënt, ook wel gefractioneerde kokosolie genoemd, is een mix van tri-esters van (caprine)vetzuren. Voordelige eigenschappen zijn dat CCT geurloos en kleurloos is en dat vitaminen en andere nuttige verzorgende ingrediënten makkelijk in de olie oplossen.

Kokosolie

Gefractioneerde kokosolie scoort zeer goed als het gaat om risico’s voor de gezondheid en is dus een veilig ingrediënt voor gebruik in cosmetica. De kans op een allergische reactie is erg klein.

Reinigingsoliën op basis van dit ingrediënt zijn daarom een prima optie voor de droge en/of gevoelige huid die een wateroplosbare reiniger met tensiden slecht verdraagt.