AMSTERDAM - Twee seizoenen geleden voelde Claes Iversen zich nog gevangen in het web van de mode, dat zich uitte in sobere grijstinten en zwarte stroppen om de halzen van de modellen. Maar dat was vorige winter. Nu straalt de ontwerper een en al positiviteit uit.

Een gevoel dat Iversen direct tot uiting bracht in zijn nieuwe show, want de collecties van de Deense ontwerper zijn altijd een afspiegeling van zijn gemoed.

Dat de ontwerper zo positief gestemd is, is overigens opmerkelijk te noemen, aangezien de ontwerper met een behoorlijke tegenslag te kampen heeft gehad. Tijdens een brand in november 2009 werd zijn hele archief, opgeslagen in een loods, vernietigd.

Bijna huilen

Na de show vertelde de ontwerper daarover tegen NU.nl: "De brand kwam op een slecht moment. Ik zat midden in ontwikkeling van mijn nieuwe collectie. Ik moest bijna huilen en heb een week genomen om het te laten bezinken. Gelukkig heb ik veel steun gekregen en wil ik mijn archief weer gaan opbouwen. Dat heb ik alleen even opzij geschoven, want de Amsterdam Fashion Week ging voor."

Claes vervolgt: "De collectie, genaamd 'La Petite Femme', gaat over de tussenfase van kind naar volwassen vrouw. Dat gaat ook over mij. Want ik ben er nog niet. Maar ik ben vol hoop en kijk heel optimistisch naar de toekomst."

Net als Jan

De blonde ontwerper vertelt ook dat hij klaar is om een internationale stap te maken. Met ongeduld wacht Claes tot hij, net als Jan, door een internationaal modeblad wordt opgebeld. Als het aan Iversen ligt zal dat niet lang meer duren. Als het aan de Twitterende modepers ligt, ook niet. De reacties over zijn show waren unaniem positief.

Een welverdiende complimentenstroom, want naast een mooie, romantische collectie bevatte zijn show wederom een spannende en intelligente opbouw. Van een ingetogen little black dress en trenchcoat tot een poederroze blousejurkje met ruches en daarboven een volumineuze geruite rok.

Jurk

Een sobere openstaande jas met ontluikende ruches jurk aan de binnenzijde en een jurk gemaakt zowel doorschijnende zijde als tweed, waren sterke vertalingen van zijn La Petite Femme-thema. Claes geeft toe dat hij in deze nieuwe wintercollectie heeft gespeeld met typische vrouwen clichés. Van schoolmeisjes, zachtroze en bloemen (in de vorm van pailletten) tot zelfs een bruid. Dat moge dan wel stereotiepe vrouwenzaken zijn: in combinatie met het couture sausje van Claes werd het toch een prachtig nieuw beeld.

De show eindigde, zoals we van Iversen gewend zijn, met een imposant en krachtig statement: een kolossale witte bruidjurk, bewerkt met honderden parels en prijskaartjes die overliepen op het hoofd van het model.

De slotronde: 

Waarom wéér een model ervoor koos haar schoenen uit te doen, is niet duidelijk.

Claes Iversen AIFW 2010