AMSTERDAM - Schoenenketen Sacha reikte donderdagavond tijdens Amsterdam International Fashion Week (AIFW) de Golden Heel Award uit. Acht studenten van het Fashion Institute Arnhem (FIA) hebben hiervoor een ontwerp ingediend.

De vakjury heeft het ontwerp ‘Vertigo’ van Pauline van Dongen uitgekozen als winnaar.

De schoenketen heeft de award in het leven geroepen om jonge ontwerpers kennis te laten maken met het schoenenvak en hen de leerambacht te leren beheersen. Dit jaar is het de derde keer dat de schoenenketen de award uitreikt.

Bastiaan van Schaik

De vakjury bestond dit jaar uit modeontwerper Bas Kosters, stylist Bastiaan van Schaik, schoenontwerper en docent René van den Berg, directrice FIA Angelique Westerhof, freelance modejournaliste voor NRC Next Georgette Koning en directeur van Sacha Paul Termeer.

Het winnende ontwerp ‘Vertigo’ van Pauline van Dongen had een industriële look door het gebruik van high-tech materialen gecombineerd met een zool van hout en metaal. Van Dongen vroeg zich voor dit ontwerp af of het om de schoen als 'een object in de ruimte ging' of de schoen als het object zelf.

Het aanstormende talent vertaalde dit idee tot een wisselwerking tussen de zool en de bovenkant van de schoen waarbij de zool gevormd wordt door de bovenkant. “Mensen werden getriggert door het materiaal, ze vroegen zich af waar je voet begint en waar de zool eindigt en hoe je op deze platform pumps zou kunnen lopen”, aldus de jonge ontwerpster.

Genomineerden

De andere genomineerden waren Fanciscus van der Meer met ‘Anna’s Apprearance’, Oda Pausma met de ‘untitled shoe’, Jiska van Rossum met ‘S/HE’, Rebecca Ward met ‘Psychodiagnostik’, Janneke Verhoeven met ‘Encycloïd Enlightment’, Josine Visser met ‘Syndrom’ en Nick Rosenboom met ‘Late Night Jane’.