AMSTERDAM - Het lijkt erop dat Nederlandse ontwerpers hun gezamenlijke thema voor 2010 hebben gevonden: (mythologische) figuren uit het dierenrijk. Vlinders, Vogels en slangen kwamen al voorbij.

Slangen? Tijdens de herfst/winter 2010-show van Mada van Gaans leek het even of haar vorige collectie voorbijkwam. Niets was minder waar. Haar nieuwe show borduurde slechts voort op haar zomercollectie, die in het teken stond van de cobra.

Dit keer was Mada geïnspireerd door een slangengodin uit Griekenland, 'the serpent goddess'. De op afgeworpen slangenhuid geïnspireerde jurk en blouse refereerden direct aan haar mythische inspiratiebron. Dit viel goed in de smaak bij aanwezigen en ook de overgang van witten en huidskleur/bruintinten naar zwart stemden vrolijk.

Draagbaar

Ook de zeer draagbare collecties die tot nu toe op de AIFW te zien waren zijn een opvallend verschijnsel. Zowel Mada, AMFI als Mattijs showden dit seizoen hun meest verkoopbare collectie tot nu toe.

Echter, een simpel rood, soepelvallend blousejurkje van Mada is natuurlijk mooi, maar niet per sé waar men Mada om zou herinneren. Een goudkleurig, strak, slangenprintpak met dito kleurige hakken of een krioelende slangenaccessoire doen het wat dat betreft beter. 

Gelukkig zaten er meer fijne uitblinkers in de show. De collectie had namelijk een duidelijke verloop van onschuldige items (in wit) naar krachtige kleren (lin leer, goud en slangenprint).

Minpunt

Klein minpuntje (en ze was daarmee niet de enige op de tweede dag van de Amsterdamse modeweek) waren de zwabberende bonenstaakjes. Het merendeel van de modellen liep namelijk de catwalk over alsof ze te maken had met wel zeer oncomfortabele schoenen. Waren er wellicht weer meters wc-papier in pumps verstopt zoals eerder nodig bleek bij Elsien Gringhuis?

Mytisch Mada