AMSTERDAM - Elsien Gringhuis mocht donderdag tijdens de Fashion Week haar collectie voor komende herfst/winter tonen. Dit talent is pas een jaar bezig, maar heeft een zeer herkenbare stijl met veel potentie: architectonisch, high tech en met een grote focus op materiaal.

Afgezien van de collectie die stond als een huis, was het spijtig dat de show wat wankel begon. Het eerste model (met glanzende helm) besloot na twee stappen op de catwalk zichzelf van haar plateaupumps te ontdoen.

Opvallend, te meer omdat modellen de avond ervoor bij Jan Taminiau pas echt op uitdagende schoenen liepen en de taak toch probleemloos voltooiden. Backstage was het antwoord echter wel te vinden: het model had maatje 37 en liep op schoenen in maat 40. Zelfs proppen wc-papier werken dan niet meer.

Inspiratie

Inspiratie voor de nieuwe collectie haalde Elsien vooral uit materiaal. Net als vorig seizoen bleek dit haar belangrijkste focus. Elsien: ''Nieuwe vormen, nieuwe materialen. Ik gebruik couptechnische constructies met zo min mogelijk naden om op die manier vorm creëren. Ik wilde het claustrofobische, gestreste gevoel wat veel mensen nu hebben in mijn collectie laten zien. Een sobere, maar heel draagbare collectie in zwart en grijs.''

Ondanks dat de jonge ontwerpster pas een jaar bezig is, is Elsien al druk bezig met het verkopen van haar collectie, de moeilijkste taak voor jonge ontwerpers. De eerste contacten zijn al gelegd en hier gaat ze zich het komende seizoen druk mee bezig houden. ''Ik wil graag een stuk of vijf items kiezen en die in producten laten nemen", aldus de ambitieuze designer.

Elsien Gringhuis tijdens AIFW 2010