AMSTERDAM - De internationale aandacht voor Nederlandse modeontwerpers wordt steeds groter. Tijdens de openingssoiree van de Amsterdamse modeweek gooiden zowel ontwerper Jan Taminiau als Matthijs van Bergen hoge ogen bij de internationale gasten.

De gerenommeerde Amerikaanse styliste Patti Wilson, die onder andere bekend is van haar werk in Vogue, Idea, Numero en V magazine, heeft aan het persbureau van ontwerper Jan Taminau laten weten interesse te hebben in zijn nieuwe collectie, aldus modeblog The Digitalistas woensdag.

Taminiau toonde zijn nieuwe collectie woensdagavond aan het Nederlandse modepubliek tijdens de openingssoiree van de Amsterdam International Fashion Week. Wilson reserveerde alvast tien kledingstukken, die ze wil gebruiken voor een fotoshoot met de wereldberoemde modefotograaf Steven Meisel.

Ook jong talent Mattijs van Bergen kreeg hoog bezoek tijdens zijn show op de openingssoiree. Niemand minder dan de inkopers van het Londense Harvey Nichols zaten in het publiek om te kijken of ze zijn kleding in het warenhuis gaan verkopen.

Internationale aandacht

Taminiau en Van Bergen zijn niet de enige Nederlandse ontwerpers die in de gaten worden gehouden in het buitenland. In het najaar van 2009 besloot het Britse warenhuis Harrods om de bijzondere couturestukken van modeontwerper Iris van Herpen op te nemen in hun collectie.

De Britste Vogue bezocht onlangs nog enkele ateliers van ontwerpers die meedoen aan het Red Light Fashion Project. Hiertoe behoorden ook Jan Taminiau en Mattijs van Bergen.