AMSTERDAM - Met onder meer enorme sombrero’s, traditionele gaucho’s (veehoeders) en sigaren toverde ontwerper Jean Paul Gaultier zijn lente/zomer 2010 couturecollectie om in een Mexiaans feestje.

Het thema was tot in de puntjes uitgewerkt in zowel kleding als accessoires, die werden getoond onder begeleiding van een ‘Mariachi’ (straat)orkest. Volgens critici was dit overigens allemaal iets té veel van het goede.

Het ‘enfant terrible’ van de modewereld werd geïnspireerd door een expositie over de Azteecse keizer Moctezuma met korset-achtige jasjes, jurken en bolero’s in turquoise, groen en bruin. Ook invloeden uit James Camrons blockbuster Avatar uitten zich in de gevlochten haarstijlen, veel blauwe kleuren, tropische jungle motieven en metalen lichaamsversieringen.

Bananenblad

Jean Paul Gaultiers drang om een thema in zijn modeshows te verwerken wordt verschillende modejournalisten inmiddels allemaal iets te veel. De ontwerper zelf grapte overigens ook over één van zijn groene leren ‘bananenblad’ clutches: “Je zou bijna verwachten dat er gekookte rijst in zit”, aldus de Fransman.  

Volgens WWD was de ontwerper doorgeslagen en snakte iedereen naar een shotje tequila tegen de tijd dat Arielle Dombasle, van origine Mexicaanse, haar eigen liedje ‘Cucurrucucu Paloma’ stond te playbacken.

Style.com, de website van de Amerikaanse Vogue, stelt eveneens dat de ontwerper veel beter kan, maar vindt ook dat hij goed op weg is met zijn op maat gemaakte pakken, jumpsuits en lange rokken. Ook de afwerking en details van zijn couture zijn altijd onberispelijk, aldus de modekenners.

Mexicaanse mode bij JPG