AMSTERDAM – De Amsterdam Fashion Week werd 27 januari geopend met shows van twee Nederlandse ontwerpers: Mattijs van Bergen en Jan Taminiau. Zij mochten tijdens het openingssoiree hun nieuwe collecties laten zien.

Mattijs is eigenlijk nog maar een groentje op de Nederlandse modeweek. Nooit eerder showde hij onder ‘zelfstandige’ omstandigheden op de AIFW. Voor het eerst dus, naast de door de wol geverfde Taminiau, die alweer enkele jaren op de modeweek zijn collectie laat zien en zelfs vorige week in Parijs nog de catwalk beklom tijdens de couture week.

Daar hebben Mattijs van Bergen en Jan Taminiau iets belangrijks gemeen: voor beide heren lijkt Nederland te klein. De designers ‘vluchtten’ na hun studie naar het buitenland om zich daar onder te dompelen in de 'échte mode'. Mattijs deed een master op het toonaangevende Central Saint Martins college in Londen en Taminiau vertrok voor werk en stage naar New York en Parijs.

Enige Nederlander

Deze internationale uitstapjes hebben er zeker aan bijgedragen dat een deel van de eerste collectie van Mattijs werd opgenomen in warenhuis Browns in Londen en dat Jan Taminiau zijn couturecollectie als enige Nederlander mocht en mag showen in Parijs. En dat is toch wat een ontwerper wil: bekendheid verwerven en zo zijn brood verdienen met wat hij het liefste doet.

Een vleugje ‘draagbaarheid’ kan daarbij geen kwaad en dat zit met de nieuwe herfst/wintercollectie van Mattijs wel snor, want wie wil er nu geen plissé jurkje of cocktailjurk in mooie zwarte stof, bijeengebonden met koperkleurig ceintuur? Meerdere mode-genodigden leenden voor deze avond een jurkje van de ontwerper. Waarschijnlijk omdat zijn kleding zo feminine oogt, en de mix van klassiek versus modern precies is waar we als vrouwen op zitten te wachten.

Feniks

Voor zijn huidige lijn ‘Phoenix’ liet Mattijs zich inspireren op het mythologische fabeldier de feniks. Kenmerkend aan het dier is, dat het herijst vanuit zijn as. Deze herrijzenis vertaalde Van Bergen in het tot leven brengen van stijliconen als Marilyn Monroe en Rita Hayworth.

Op de catwalk zagen we heldere schouders, slanke tailles en ronde vormen om het figuur extra te benadrukken. Naast de bekende plissé jurkjes komt Mattijs voor aankomend najaar met chique broekpakken, wollen trenchcoats en een mantel van veren.

 “In mijn werk streef ik ernaar om vrouwen te kleden op een manier die hun persoonlijkheid extra benadrukt,” aldus Mattijs over zijn lijn. “Ik houd van vrouwelijkheid in mijn kleding en van de subtiele verleiding. Er is een duidelijk spanningsveld tussen speelsheid en glamour, maar kwaliteit en vakmanschap staan altijd voorop. Kledingstukken, die modern ogen, maar gestoeld zijn op vakmanschap van toen.”

Van Bergen studeerde aan het ArtEZ in Arnhem en volgde een master aan het prestigieuze Central Saint Martins College in Londen. Hij presenteerde eerder zijn collecties tijdens het jaarlijkse mode-event Prelude.

Afgelopen Londen Fashion Week was hij ook aanwezig. Zijn lijn is te koop bij twee Amsterdamse winkels en drie in het Midden-Oosten. Met de verkoopbaarheid van Mattijs is dan ook niets aan de hand. Nu alleen nog meer verkooppunten, maar daar zal zo'n show ongetwijfeld toe bijdragen.

Modellenmaatje

Je zou zeggen dat Taminiau zijn ontwerpen wat lastiger weet te slijten. Hij maakt immers couture. Unieke stukken, gemaakt op modellenmaatje 34/36, en daardoor eigenlijk ondraagbaar voor de doorsnee Nederlander.

Niets is minder waar. Jan wordt op twaalf plekken ter wereld verkocht en het gerucht gaat dat de Italiaanse Vogue al aan de telefoon hing om meer dan tien jurken uit zijn nieuwe collectie te lenen voor een fotoserie. Zijn show draaide om romantiek. Commercieel (of noem het slim) is Jan ook: van thepop.com en ze.nl tot Styletoday.nl en Nu.nl: op diverse websites was de ontwerper deze avond wereldwijd live te bewonderen via een 360 graden live streaming. Ook zocht hij zes modebloggers uit die live mochten ‘twitteren’ tijdens zijn show om extra aandacht te genereren.

Het thema van Jans nieuwe show ‘Duality’ vat deze AIFW avond mooi samen: de weg van couture naar commercie is lang, maar een mix is zeker mogelijk.

Mattijs in de aanloop naar Fashion Week toe.

Bekijk meer foto's van de Fashion Week.

Jan & zijn bruidje: