AMSTERDAM – De Milanese modeweek voor mannen is in volle gang en dus staan de catwalks er bol van creaties voor herfst/winter '10/'11. Opvallend was de styling van de mannelijke modellen bij Vivienne Westwood; het team creëerde zwerver-chique modellen.

Hairstylist Adalberto Vanoni en make-upartiest Cristiana Ceccarelli vormden het gelukkige duo dat de mooie mannen tot zwervers mocht transformeren. Daar waren wat slimme make-uptrucks voor nodig; zo werd het haar van de mannen met wit poeder bewerkt om de illusie van ochtenddauw te wekken. 

Ook de huid werd onder handen genomen om een ‘net wakker geworden in een doos’-look te verkrijgen. De lippen werden met concealer bedekt en de ogen rood omrand. Dit creëerde de illusie van oververmoeidheid.

Dozen sierden de catwalk om de zwerverssetting te complementeren en ook waren er winkelwagentjes van stal gehaald omdat daklozen de bezittingen die ze hebben, daar zo graag in vervoeren.  

Succes

De show bleek een groot succes: na afloop mocht de eigenzinnige ontwerpster een daverend applaus in ontvangst nemen. Eenmaal achter de schermen vertelde ze dat het idee voor de look afkomstig was van haar man Andreas Kronthaler. "Hij besloot tot het 'dakloos' stijlen", zegt ze tegen de Times Online.

Waar het idee precies vandaan kwam blijft vooralsnog dus onbekend. De inspiratie kwam in ieder geval niet uit hun eigen leven. "Het dichtstbij dakloos komen voor mij is thuiskomen en mijn sleutels niet kunnen vinden", zegt ze. "Dat is echt een ramp. Dat je zo graag naar huis wil en het kan gewoon niet. En wat als je huis er helemaal niet meer is? "

Guantánamo-chique

Overigens was de zwerverlook niet het enige precaire onderwerp dat op de catwalk aangesneden werd. Een van de modellen droeg een oranje overall, dat wordt uitgelegd als een ‘snufje Guantánamo-chique’. Een ander model kreeg een trui aan als broek, waarbij zijn benen in de mouwen gestoken waren.

Westwood verklaarde later dat die insteek bedoeld was als stimulatie voor het hergebruiken van spullen. “Ik zeg tegen mensen, koop minder kleding. Koop alleen dingen die je echt nodig hebt en echt leuk vindt. Draag ze vervolgens keer op keer.”

Vivienne Westwoods zwervers