AMSTERDAM - Betuttelend wilde Edgar Vos niet overkomen. Hij wilde naar eigen zeggen zijn klanten niet dwingen bepaalde ontwerpen te dragen, maar slechts adviseren. Net als de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent, die in juni 2008 overleed.

Vos noemde hem destijds 'de allergrootste' van wie hij het zakelijke instinct had overgenomen.

De Amsterdamse en internationaal geprezen modeontwerper werd op 5 juli 1931 geboren in Makassar in Nederlands-Indië. Op zijn zeventiende kwam Vos naar Nederland. Hij volgde aan de Rietveldacademie een opleiding tot binnenhuisarchitect, maar hij deed de mode ernaast.

Vos vertrok na zijn studie naar Parijs waar hij stage liep bij Christian Dior. In 1971 zette hij in Nederland zijn eerste Edgar Vos Boutique op.

Heymansring

In 1994 kreeg de Amsterdamse modeontwerper de Max Heymansring, een onderscheiding ingesteld door de Nederlandse Vereniging van Modejournalisten. Vos kreeg de onderscheiding voor de constante stijl van zijn couturecollecties en de manier waarop hij mode van zijn signatuur voor betaalbare prijzen binnen bereik van een groter publiek bracht.

Vos wordt wel de keizer van de Nederlandse modeontwerpers genoemd. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de succesvolste en invloedrijkste ontwerpers, die ook in het buitenland succes genoot. Hij kreeg al snel de reputatie van een klassieke en kwalitatief hoogstaande couturier.

Paul Schulten

In 2000 stopte de couturier met het maken van couturecollecties. Hij bleef couture ontwerpen voor zijn vaste klantenkring. Zijn confectielijnen bleven ook bestaan. Vos werd opgevolgd door Paul Schulten, die jaren als coupeur bij Vos werkte.

Op 72-jarige leeftijd opende Vos nog een filiaal van zijn keten 'Boutiques' in Arnhem. Hij kleedde VVD-prominent Erica Terpstra en ex-Miss Holland Paulien Huizinga. Vos ontmoette Paulien Huizinga tijdens een modeshow in Arnhem. Huizinga werd zijn favoriete model. Hij ontwierp voor haar een trouwjurk.

Vos zei zelf dat het zijn bedoeling was 'de imperfecten' door middel van zijn kleding perfect te doen lijken. "Mijn ontwerpen moeten een persoonlijkheid onderstrepen, er het beste uithalen en als het even kan een zetje omhoog geven'', aldus Vos in een interview met Trouw in 1999.