AMSTERDAM - Het gemiddelde gewicht van een handtas is in de loop der tijd met ruim de helft gedaald. Dit is vooral te danken aan de opkomst van de multifunctionele gadgets die de taken overnemen van zware laptops, faxen en 'model koelkast' telefoons.

Dat zegt warenhuis Debenhams na eigen onderzoek over het onderwerp.

"De nieuwe generatie van kleinere, lichtere multifunctionele gadgets zoals de iPhone en Blackberry nemen de plaats in van de zware spullen zoals laptops", aldus een woordvoerder van Debenhams tegen de Daily Mail.

Mobiel

In de jaren ‘90 kwam de eerste mobiele telefoon uit. Deze voegde destijds nog ongeveer 250 gram toe aan de handtas. Het gewicht bleef groeien toen meer en meer vrouwen ook hun laptop, elektronische agenda, oplader en MP3 speler in de handtas mee namen.

Door de huidige smartphones, waarmee men de mail kan checken, op internet kan surfen, muziek kan luisteren en die tevens als agenda fungeert, worden kleine tasjes volgens het warenhuis steeds vaker weer van zolder gehaald omdat ze nu weer volstaan.

Ter vergelijking: de gemiddelde vrouwentas weegt nu ongeveer 6 pakjes boter, dat is 57 procent minder dan het gemiddelde van 2 jaar geleden, met 14 pakjes boter.

Beckham

Helemaal gewichtloos zullen de tasjes wel nooit worden: de vrouwentas bestaat nog altijd overwegend uit 'onnodige' spullen zoals make-up, spiegel, tissues, parfum, borstels, boeken, deodorant, tandpasta en pillen.

In modeland geloven ze dat de trend de comeback van kleine handtas zal bevorderen en de grote, bodemloze creaties zoals die van Chanel en Louis Vuitton meer naar de achtergrond zullen verdrijven. Onder meer Victoria Beckham werd al meerdere keren gesignaleerd met een piepklein tasje.