AMSTERDAM - De Nederlandse modeontwerper Edgar Vos is woensdag overleden. Hij stierf tijdens een vakantie in de Verenigde Staten als gevolg van een hartaanval. Dat heeft zijn partner donderdag bekendgemaakt. Vos is 78 jaar geworden.

Vos stierf in Fort Lauderdale, Florida. De modeontwerper werd dinsdag in een ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van een longontsteking. Uiteindelijk is hij gestorven aan een hartaanval.

Vos behaalde ook in het buitenland succes. Hij wilde met zijn kleding 'de imperfecten' perfect doen lijken.

Studie

De couturier kwam op 5 juli 1931 ter wereld in Makassar, Nederlands-Indië. Na zijn studie mode aan de Rietveld Academie liep hij stage bij Christiaan Dior in Parijs.

In 1971 opende Vos zijn eerste eigen boetiek. Hij kreeg al snel de reputatie van een klassieke en kwalitatief hoogstaande couturier. In 2000 gaf hij zijn laatste modeshow in hotel Hilton in Amsterdam. Sindsdien was hij minder actief.

Het imperium van Edgar Vos beslaat vijftien winkels. De bekendste daarvan bevindt zich in de P.C. Hoofstraat in Amsterdam. De winkels blijven voortbestaan.

Keizer

Edgar Vos wordt wel de keizer van de Nederlandse modeontwerpers genoemd. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de meest succesvolle en invloedrijkste Nederlandse modeontwerpers, die ook in het buitenland succes genoot.

Edgar Vos overleden