AMSTERDAM – Ontwerper Emilio Alarcon heeft een deurmat ontwikkeld die niet alleen de schoenen schoonmaakt, maar meteen ook iemands gewicht vaststelt.

“Nu weet je eindelijk hoeveel je gasten wegen”, zegt de ontwerper erover. “Je vrienden, je moeder, de hond, die sexy buurvrouw, die aantrekkelijke loodgieter, en ga zo maar door.”

Alarcon ontwikkelde de multifunctionele mat echter niet alleen om te weten hoeveel de visite weegt, maar vooral ook om gesprekken op gang te brengen. “Hij maakt je aan het lachen en geeft de perfecte aanleiding voor een conversatie”, aldus de Spaanse designer.

Kokosnootvezels

De deurmat zelf is er een als alle anderen. Er staat nog net geen ‘Welkom’ op, maar is wel gemaakt van sterkte kokosnootvezels en is om die reden geschikt voor zelfs erg bevuild schoeisel. De onderkant van de mat is van latex, zodat deze niet wegglijdt en er veilig gewogen kan worden.

Het enige dat de deurmat per saldo anders maakt dan anderen is dat er klein venstertje ingebouwd is waarop het gewicht afgelezen kan worden. Alleen mensen die zwaarder zijn dan 160 kilo zullen hun weegheil ergens anders moeten zoeken.

Waarschuwing

Tot slot gaat het vloeritem gepaard met een ‘belangrijke waarschuwing’: “Niet iedereen zal de deurmatweegschaal leuk vinden”, staat er op de website van de aanbieder. “Veel mensen beschouwen het hele gewicht-gebeuren als taboe, ze voelen zich niet op hun gemak wat betreft hun gewicht. Maar dat is een risico dat je zelf zult moeten nemen.”