AMSTERDAM - Een nieuwe techniek, op basis van stamcellen en eigen lichaamsvet, wordt genoemd als de nieuwe methode om op non-operatieve manier rimpels tegen te gaan. De behandeling staat nog wel in de kinderschoenen.

Stamcellen zijn al een poos onderwerp van medisch onderzoek en maatschappelijk debat. De mogelijkheden van stamcellen zijn veelvuldig onderzocht, van het klonen van embryo’s tot het genezen van wonden.

Nu worden stamcellen inmiddels ook ingezet in de strijd tegen rimpels. Het gaat om het laatste type non-operatieve facelift.

Opgeblazen

Eigen lichaamsvet werd om die reden al eerder ingespoten in het gezicht en is ook al uitgegroeid tot grote antirimpel hit. Toch heeft deze behandeling zeker ook nadelen.  

Ongeveer de helft van de vetcellen overleeft de transplantatie bijvoorbeeld niet en sterf snel af. Hierdoor moeten er in eerste instantie meer vetcellen worden ingespoten wat een tijdelijk opgeblazen gezicht veroorzaakt, aldus de Daily Mail woensdag.

Mix

De mix tussen stamcellen en vetcellen moet die nadelen verhelpen. Door de stamcellen kunnen de eigen vetcellen beter hechten in het gezicht en blijven deze ook leven na de transplantatie. Met de nieuwe techniek sterft maar 5 tot 10 procent van de vetcellen tijdens de transplantatie.

Volgens dokter Aamer Khan, de eerste uitvoerende arts van de nieuwe techniek, is het geen gemakkelijke ingreep. Het is een lastige en daardoor kostbare behandeling. De stamcellift neemt in totaal zo'n 4 uur in beslag.