AMSTERDAM – Als vrouwen 's ochtends onverwacht meer tijd hebben, vullen zij die het liefst met uitslapen of met ochtendseks. Dat is gebleken uit onderzoek dat Hero Fruitontbijt liet uitvoeren.

Naast uitslapen en ochtendseks veroverde ook uitgebreid badderen een plek in de top-3 van favoriete ochtend-extraatjes voor vrouwen. Ontbijt op bed en uitgebreid ontbijten vielen daar net buiten en moeten het doen met een vierde respectievelijk vijfde plek.

Wat verder opviel is dat liefst 7 op de 10 Nederlandse vrouwen aangeeft bijna dagelijks last te hebben van ochtendhumeur.

"Veel vrouwen hebben een vast ritme ’s ochtends. Maar veel tijd voor extraatjes naast de dagelijkse routine, gunnen zij zichzelf vaak niet. En dat terwijl juist extraatjes je ‘s ochtends kunnen opvrolijken of je zelfs uit je ochtendhumeur kunnen halen", vindt productmanager bij Hero Chrischa Ligtenberg.

Ochtendrituelen

Vrouwen hebben verschillende vaste ochtendrituelen variërend van lekker tutten voor de spiegel en uitgebreid douchen tot het knuffelen met partner, kinderen of de huisdieren. Maar over het ontbijt zijn zij eenduidig: liefst 92 procent van de vrouwen ontbijt in de ochtend.

Eén derde van de vrouwen geeft aan licht te ontbijten met bijvoorbeeld yoghurt of fruit. Een veel groter deel (58 procent) houdt echter van een steviger ontbijt met brood of muesli. Het is opmerkelijk dat de groep vrouwen die de dag met een lege maag begint, verdubbelt zodra zij de leeftijd van 30 jaar zijn gepasseerd.

Niet verrassend is dat vrouwen die licht ontbijten of niet ontbijten sneller de deur uit zijn dan de stevigere ontbijters. Zo geeft 63 procent van de vrouwen aan dat zij een half uur tot een uur de tijd neemt voordat zij de deur achter zich dichttrekt om aan hun dagelijkse programma te beginnen.

Ochtendhumeur

Een ochtendhumeur kan betekenen dat je ’s ochtends met rust gelaten wil worden of dat je wat humeurig uit de hoek kan komen als je net uit je bed bent. Ruim 7 op de 10 vrouwen geven toe dat zij hier ’s ochtends wel eens last van hebben.

Dit slechte humeur verdwijnt voor ruim een kwart van de vrouwen als sneeuw voor de zon wanneer zij langer kunnen uitslapen of na een knuffelpartij met hun partner, kinderen of huisdieren (17 procent). Een vroege vrijpartij met de partner bezorgt ruim 1 op de 10 vrouwen een prima humeur.

Een uitgebreide douche of bad doet dit voor 9 procent. Andere remedies die door de vrouwen werden genoemd waren een kop koffie, een stukje autorijden, maar bovenal gewoon met rust worden gelaten.

Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het onafhankelijke bureau Kien Onderzoek, hebben ruim 500 vrouwen deelgenomen. Allen waren tussen de 20 en 35 jaar.