AMSTERDAM - Er is een duidelijke toename te zien in de verkoop van grotere schoenmaten voor vrouwen. Dat beweren onderzoekers althans tegenover de BBC.

Eerder deze week rapporteerde het Britse warenhuis Debenhams een toename van damesschoenen in maat 43. Deze maat is met bijna een kwart (23 procent) gestegen in vergelijking met vorig jaar.

Hetzelfde geldt overigens voor mannen. Volgens de winkel was vorig jaar maat 46 nog populair en is dit nu maat 48 of zelfs daarboven.

Wurmen

Of de verkooptoename van groter schoeisel ook daadwerkelijk te wijten is aan steeds groter wordende voeten, is nog onduidelijk. Een andere reden zou namelijk kunnen zijn dat men zich minder in te kleine schoenen probeert te wurmen.

Voetdeskundige Matthew Fitzpatrick zegt: "Zien we onze schoenen groter worden of zien we gewoon steeds meer verstandige mensen in hun keuze van schoenen, met name vrouwen?"

"We zien waarschijnlijk een algemene groei in de voet, maar niet als exponentiële en snelle ontwikkeling zoals men ons doet geloven", voegt hij daaraan toe. Deze ‘algemene groei’ zou zelfs met name in de breedte plaatsvinden. Men koopt dan relatief vaak te grote schoenen om ze voor brede voeten geschikt te maken.

Bescheiden

Hoewel sommige mensen wel zoeken naar grote maten zijn er veel vrouwen die toch de voorkeur hebben voor een meer bescheiden maatje en daarom pijn en voetproblemen op de koop toenemen. Bijna vier van de tien vrouwen gaf eerder toe schoenen te kopen waarvan ze weten dat ze die niet zullen passen. 

Het is dan ook een soort regel dat vrouwen mooie, smalle, sierlijke en verfijnde voetjes moeten hebben. Bruce Davis, manager van Magnus Schoenen, verkoopt al sinds de jaren ’60 schoenen in grote maten. "De vrouwelijke kant in deze industrie is enorm moeilijk en veeleisend. Commentaren als: 'ik ga liever op blote voeten dan dat ik deze moet dragen’ hoor ik vaak."