AMSTERDAM - De arbeidsmarkt wordt steeds moeilijker doordringbaar en dat betekent dat de persoonlijke verschijning belangrijker is dan ooit. Uit Brits onderzoek blijkt nu dat ook mannen steeds meer bereid zijn cosmetische chirurgie te ondergaan om er jonger uit te zien. 

Beroemde botox-liefhebbers met veel zelfvertrouwen zoals Simon Cowell (jurylid X Factor), lijken de weg te hebben vrijgemaakt voor de nieuwe opkomende trend.

"Ja ik heb inderdaad botox gehad, maar niet op een obsessieve manier”, zegt Cowell er zelf over. “Elke man die ik ken en werkt in de stad heeft bovendien botox-behandelingen gehad."

Boytox

De grootste aanbieder van cosmetische chirurgie in Engeland heeft cijfers vrijgegeven waaruit blijkt dat in 2009 sprake is geweest van een continue stijging van het aantal mannelijke patiënten (tot wel 5 procent). De mannen zijn nu in totaal goed voor 18 procent van het aantal botox-behandelingen, aldus de Daily Mail.

Vooral behandelingen met boytox (botox speciaal voor mannen) en sweatox (anti-zweet botox) namen in populariteit toe. “Mannen gaan nu mee met de tijd, en willen niet achterblijven met dit soort dingen, dus ik ben er zeker van dat we vooral in deze sector nog veel groei gaan zien," zegt Jeremy Baker, Consumer Analyst bij ESCP Europa business school.

Omzet

Een rapport van de Harley Medical Group wijst voor een van de oorzaken voor deze toename onder mannen naar het laatste kwartaal van 2009. De stadse klinieken zagen in deze periode hun omzet stijgen toen de bankbonussen weer op de agenda werden gezet. Alleen al in september groeide de industrie met 24 procent ten opzichte van augustus.

Ook toonde het rapport aan dat opvulstoffen voor de huid en peelings populair zijn. Echter borst- en buikcorrecties blijven op nummer een staan.