AMSTERDAM – De biografie die Gian Luigi Paracchini schreef over ontwerpster Miuccia Prada vliegt de schappen uit. De vraag rijst echter of de designer daar zelf ook zo gelukkig mee is.

De ongeautoriseerde biografie van Miuccia Prada verovert Italië. Vlak voor de feestdagen verscheen het boek, genaamd Vita Prada, en het is nu al een ware bestseller.

Het boek is geschreven door journalist Gian Luigi Paracchini, die al twaalf jaar de modeverslaggeving van de Italiaanse krant Corriere della Sera op zich neemt. Een expert dus, die veel tijd in de research van het leven van de Italiaanse modekoningin heeft gestoken, aldus Latercera maandag.

Zo vertelt hij hoe ontwerpster Miuccia haar toekomstige echtgenoot Patrizio Bertelli voor het eerst ontmoette op een beurs — hij verkocht tassen en zij was boos: "Je steelt de ontwerpen van mijn tassen."  

Sappige details

Er staan in het boek een hoop sappige details over het merk dat in 1913 door Mario Prada werd opgericht. In 1978 erfde Miuccia Prada het bedrijf, dat op dat moment nog voornamelijk uit lederwaren bestond en nog niet zoveel bekendheid genoot. Zij was degene die de overstap naar de prêt à porter maakte.

Inmiddels is Prada wereldwijd een bekend modemerk dat valt te vergelijken met modehuizen als Roberto Cavalli, Christian Dior en Gucci. Prada heeft een eigen label, Prada, en een ‘jeugdiger/goedkoper’ label, Miu Miu,  naar de bijnaam van Miuccia Prada.

Zo staat in het boek ook het verhaal hoe een boze Patrizio, die bekend staat om zijn temperament alle spiegels in de Miu Miu-winkel stuk sloeg 'omdat ze echt iedereen te dik doen lijken'. Miuccia’s reactie op het boek geeft eveneens te denken: ”Ik denk niet dat ik zo’n grote bitch ben als je denkt, maar ik heb het met plezier gelezen.”