AMSTERDAM – Men gaat er vaak onterecht vanuit dat kleding in winkels schoon is en nieuwe aankopen kunnen daarom beter eerst gewassen worden. Dat heeft onderzoeker Philip Tierno gezegd in het televisieprogramma Good Morning America.

Onderdeel van de waarschuwing was een test waarbij allerhande soorten kleding, van blouses tot ondergoed, aangeschaft werd met als doel te testen hoe schoon ze op moment van aankoop zijn.

Philip Tierno, wetenschapper en verbonden aan de universiteit van New York, mocht uiteindelijk met 14 stuks aan de slag en vond naar eigen zeggen verontrustende resultaten.

Op verschillende items werden bacteriën gevonden die afkomstig zijn van de huid of zelfs van feces, meent hij. Met name het okselgebied en rondom de knopen bleken een broedplaats voor verschillende flora. Een zijden blouse vormde hierbij het toppunt: hierop vond Tierno cellen die afkomstig waren van de vagina.

Extreem hoog

Tierno laat verder weten dat enkele van de gekochte kledingstukken een extreem hoge concentratie kiemen bevatten, veel meer zelfs dan wat normaal zou moeten zijn.

“Sommige van de items waren extreem bevuild met een verscheidenheid aan organismen,” zegt hij op de website van het programma. “Dat indiceert dat ofwel heel veel mensen het kledingstuk hebben geprobeerd, of dat het gepast is door iemand die sterk vervuild was. Het komt neer op onbeschermd iemands oksel of lies aanraken.”

Ziek

De kans dat mensen er ziek van worden is volgens Tierno evenwel klein. “In de meeste gevallen zul je er niets aan overhouden, maar de potentie is zeker aanwezig”, zegt hij. Ziekten die op deze manier overgedragen kunnen worden zijn onder meer infecties, het norovirus of ernstige diaree.

“De meeste mensen zijn zich onbewust van de risico’s,” waarschuwt de expert tot slot. “Omdat de kleding droog is, in de winkel hangt en nieuw is. Ze realiseren zich niet dat ze door verschillende individuen aangeraakt zijn en potentiële ziektekiemen over kunnen dragen.”

Handen wassen

Om risico’s uit te sluiten raadt Tierno aan kleding te wassen zodra het gekocht is en tijdens het passen een deel van de eigen kleding aan te houden. Bovendien zou men zich moeten aanleren de handen te wassen na het winkelen.