AMSTERDAM – De dramatische look die Cleopatra zich aanmat met haar make-up blijkt niet alleen esthetische redenen te hebben. Franse wetenschappers beweren althans dat de cosmetica zeker ook een functionele grondslag had.

“We wisten al dat Grieken en Romeinen doorhadden dat de make-up medische neveneffecten had”, zegt onderzoeker Philippe Walter tegen de Daily Mail. “Maar we wilden onderzoeken hoe dit precies werkte.”

Hiervoor deed het team proeven met loodsulfaat, waarvan bekend is dat het vroeger veel in make-up gebruikt werd. Om te zien of het oplosbare zout daadwerkelijk het vermogen heeft bijvoorbeeld oogziekten tegen te gaan, werden tests gedaan op celniveau. 

Immuunsysteem

Het team kon hierna vaststellen dat het lood, mits in lage dosering in het zout aanwezig, geen schadelijk effecten heeft en cellen niet vernietigt, zoals altijd gedacht werd. In plaats daarvan werd aangetoond dat het een molecuul produceert, een nitraatoxide, dat een aanjagende werking heeft op het immuunsysteem.

Op die manier kunnen bacteriën, die uiteindelijk ooginfecties veroorzaken, beter aangepakt worden. Bovendien wordt nu aangenomen dat Galena, een mineraal afkomstig van loodsulfaat, als oogpotlood gebruikt werd. Deze variant op het stofje zou een bacteriedodende werking hebben, de ogen tegen de zon beschermen en vliegen op afstand houden.

Phillipe Walter stond aan het hoofd van het onderzoek dat in samenwerking met het Louvre en onderzoeksinstituut CNRS is uitgevoerd.