AMSTERDAM - Wat doen grote winkelketens met de enorme hoeveelheden kleding die ze niet meer verkopen? Grote ketens zoals H&M en Walmart gooien de restanten blijkbaar gewoon weg, maar niet voordat de kleding vernietigd is.

Kleine boetiekjes of winkels met een kleine oplage en duurdere kleding van designers verzenden de niet verkochte kleding naar sample sales. Maar grote ketens met kleding die te goedkoop is om opnieuw te verkopen, zoals de H&M, gooien ongebruikte kleding weg.

Om er zeker van te zijn dat niemand de weggegooide kleren nog kan gebruiken of kan doorverkopen, vernietigen ze de kleding. Er worden gaten in gemaakt met machines en de zolen van schoenen worden eruit geknipt zodat ze niet meer gedragen kunnen worden.

Ook jassen worden verknipt en de mouwen eraf gehaald, aldus de New York Times donderdag.

Afval

In plaats van donaties aan mensen die het niet zo breed hebben en kleding nodig hebben, wordt de kleding vernietigd en behandeld als afval. Walmart heeft mensen ingehuurd die de kapotte kleding voor hen ergens dumpen.

Een vertegenwoordigster van de winkelketen vertelde de Times dat de winkel normaal de ongebruikte artikelen doneert aan goede doelen en dat ze de situatie gaan onderzoeken.

H&M

H&M liet in een reactie weten veel waarde te hechten aan een bedrijfsvoering die mens en milieu zo min mogelijk schaden. Bovendien wordt kleding die daarvoor geschikt is weldegelijk weggegeven, zo luidt het commentaar.

"Wij doneren kleding die niet aan onze kwaliteitseisen voldoet aan organisaties zoals UNHCR, Caritas, the Red Cros en Helping Hands. Echter, de kleding die is afgekeurd op basis van veiligheidseisen, chemische restricties of zwaar beschadigd is, wordt niet gedoneerd", aldus een woordvoerder.

In Nederland doneert H&M aan stichting SVHO-support.