AMSTERDAM – Hoewel make-up bij uitstek een vrouwenaangelegenheid lijkt, blijken mannen zich er ook veelvuldig mee bezig te houden. Niet alleen hebben ze er vaak een mening over, deze is ook nog ’s geregeld negatief.

Onderzoek onthult donderdag namelijk dat een op de vijf mannen (18 procent) vindt dat zijn partner te veel make-up draagt en dat een op tien van mening is dat helemaal geen make-up sowieso de voorkeur verdient.

Ongeveer de helft van de heren die vinden dat het wel wat minder kan, hebben die mening ook geuit. Helaas voor een op de tien moesten zij dit bekopen met een relatiebreuk. Wat niet wegneemt dat 12 procent van de dames zelf eigenlijk ook vindt dat ze te enthousiast schminkt.

Barrière

“Voor veel mannen is make-up een barrière in de relatie”, zegt een woordvoerder van huidexperts St Ives, die het onderzoek liet uitvoeren. “En het lijkt erop dat ze het liefst een vrouw hebben die helemaal geen make-up draagt. Toch durft de meerderheid dit niet toe te geven aan zijn partner.”

Het ‘probleem’ is volgens de zegsman dat vrouwen hun make-up niet alleen dragen om indruk te maken op de andere sekse. “Veel vrouwen gaven toe ontevreden te zijn over de conditie van hun huid”, zegt hij tegen de Daily Mail. “Dus het lijkt erop dat ze het vooral dragen om hun oneffenheden te verbergen.”

Voor de rondvraag zijn ruim 2000 mannen ondervraagd.

Top-10 afknappers

1. Lipstick op de tanden
2. Te veel blusher
3. Dikke foundation
4. Panda ogen (uitgelopen mascara)
5. Klonterige mascara
6. Felle lipstick
7. Foundation strepen in de hals
8. Felblauwe oogschaduw
9. Getekende wenkbrauwen
10. Amy Winehouse-stijl eyeliner