AMSTERDAM - Er gebeuren interessante dingen op het gebied van juwelen. Door de komst van nieuwe media worden trends sneller opgepikt en worden kleine ateliers meer onder de aandacht gebracht.

Neem sieradenontwerpers op verkoopkanaal Etsy en blogs en hobbyisten die hun eigen webshops beginnen zo zelf mini-trends (kunnen) ontwikkelen.

Ook zijn sieraden in vergelijking tot kleding een makkelijke verdienste voor grote modehuizen als Dior en Lanvin en wordt er logischerwijs steeds meer aandacht aan juwelencollecties besteed.

Meester

Lanvin is al een paar seizoenen meester in het maken van rijkelijk bewerkte, grote sieraden die de collecties extra cachet geven en gretig worden ingekocht door fans. Zo waren er tijdens de lente/zomer 2010 show juwelen voor om de enkels te zien en bieden diverse modeblogs en webshops nu ook al (voor de lente/zomer 2010 collectie van Lanvin in de winkels ligt) enkeljuwelen aan.

Lanvin is dus een echte trendsetter, want volgens Trendcentral worden naast het versieren van oren, vingers en halzen andere delen van het lichaam steeds populairder. Denk enkels, rug, benen, de hand, arm en het gehele torso.

Tuigje

De Nederlandse sieradenontwerpster Bibi van der Velden staat al vanaf het begin van haar carrière bekend om haar draagbare kunstwerken die behalve hals ook het lichaam bedekken. Het New Yorkse Bliss Lau en het uit San Francisco afkomstige Litter SF doen iets soortgelijks door van schakels en kettinkjes lichaamsjuwelen te maken die de schouder bedekken, de benen of zelfs als een tuigje om het lichaam kunnen worden gevormd.

Zangeres Beyonce verscheen onlangs ook ten tonele met een sieraad dat haar hele hand bedekte, een kunstje dat werd overgenomen door een creatieve blogger genaamd Bleach Black, die zelf haar eigen handsieraad maakte.