AMSTERDAM – Alleen maar blijven klagen over het gewicht van modellen hield voor het Duitse tijdschrift Brigitte duidelijk onvoldoende steek. Het blad besloot afgelopen oktober voortaan alleen nog maar gewone vrouwen te gebruiken voor hun modereportages.

"Vanaf 2010 werken we niet meer met professionele modellen”, zei hoofdredacteur Andreas Lebert destijds en hij blijkt woord te hebben gehouden. De eerste editie van het nieuwe jaar is inmiddels vrijgegeven en bevat zoals beloofd enkel afbeeldingen met gewone dames.

Onder meer een receptioniste (21), een restauranteigenaresse (28), een artieste (45), een lerares (29) en een economiestudente (21) hebben een rol gekregen in het januarinummer.

“Het is niet zo dat ze nu allemaal model worden”, zegt Lebert woensdag tegen de Britse krant The Independent. “Ze maken gewoon een uitstapje en presenteren onze mode als zijnde persoonlijkheden.”

Glamour

De foto’s zijn net als anders voorzien van de nodige glamour. Bovendien zijn de gelegenheidsmodellen uitgebreid gestijld en opgemaakt, waardoor het alles wegheeft van een normale modereportage.

Toch schuilen in de details de beloofde oneffenheden: zo is een deelneemster duidelijk zwaarder dan een regulier model en zijn rimpels en andere imperfecties op de huid minder drastisch geretoucheerd.

De foto's.