AMSTERDAM - Zwarte kleding heeft het imago flaterend te zijn en te zorgen voor een afkledend effect, maar kleurexperts menen nu dat het niet al goud is dat er blinkt. Zwart zou een persoon ouder maken.

Volgens kleurexperts heeft zwarte kleding wel een afkledend effect maar is het grote nadeel van donkergekleurde kleren dat het rimpels en oneffenheden sterker toont op het gezicht.

Zwart kan donkere lijnen onder de kin optisch verergeren en donkere kringen onder de ogen zichtbaarder maken. Rimpels zouden door zwarte kleding eveneens extra onderstreept worden.

Gekleurde sjaal

Kleurexpert Jules Standish vertelt aan de Daily Mail dat bij sommige dames zwarte kleding het slechtste in hun gezicht naar boven haalt. Het kan zelfs de iris donker kleuren, zo meent zij.

Standish: "Wanneer je zwart precies naast je gezicht draagt brengt het alle slechte aspecten van het gezicht naar boven." Volgens de kleurengoeroe is het daarom beter om zwarte sjaals, coltruien en jassen met hoogopstaande kraag voortaan te vermijden.

Het effect kan wel worden tegengegaan door kleur met zwart te combineren. "Een gekleurde sjaal, opvallende ketting of lage halslijn kan het negatieve verouderende effect tegengaan", aldus Standish.