MAASTRICHT - Jonge jongens die nog maar kort uit de kast zijn gekomen als homoseksueel, hebben voornamelijk onveilige seks. Zij vrijen met diverse partners zonder een condoom te gebruiken.

Voorlichtingscampagnes over hiv zouden zich speciaal op deze risicogroep moeten richten. Dat adviseert psycholoog Dirk Franssens, die in de afgelopen jaren voornamelijk via internet onderzoek heeft gedaan naar het seksuele gedrag van jonge homo's die minder dan een jaar geleden hun 'coming-out' beleefden.

Franssens benaderde de groep via internet, omdat gebleken is dat meer dan de helft van de homo- en biseksuele mannen onder de 25 jaar dagelijks minimaal eenmaal een homosite bezoekt. Van hen houdt 45 procent daar zijn eerste sekspartner aan over en gebruikt geen condooms bij het eerste anale contact.

Risico

Van degenen die daarna een vaste partner hebben, gebruikt 43 procent geen condoom. Ruim een derde van de jonge homo's met verschillende vaste sekspartners en homo- en biseksuelen met wisselende contacten blijft onveilig vrijen.

Volgens Franssens kan meer algemeen worden gesteld, dat een kleine 40 procent van de homoseksuelen tussen 16 en 25 jaar vrijt zonder condoom, waardoor zij het risico lopen hiv te krijgen en te verspreiden.

Autochtoon

De jongens die aan het onderzoek van Franssens hebben deelgenomen, hebben op internet drie jaar lang elke zes maanden vragenlijsten ingevuld. De groep bestond voornamelijk uit autochtone Nederlandse jongens van gemiddeld 19 jaar, van wie een groot deel nog thuis woont. De meesten ontdekten toen ze 13 of 14 jaar waren dat ze homoseksueel waren.

Een kleine 20 procent beschouwt zichzelf als biseksueel. Het eerste seksuele contact met een man is regelmatig niet gepland. Franssens deed zijn onderzoek, waarop hij deze maand promoveert aan de Universiteit Maastricht, samen met het Aids Fonds.

Aids

Franssens deed zijn onderzoek, waarop hij deze maand promoveert aan de Universiteit Maastricht, samen met het Aids Fonds.