AMSTERDAM – De werelddelen wisselen elkaar lekker af: na Amerika en Europa is het nu de beurt aan Australië om het heersende schoonheidsideaal kritisch onder de loep te nemen.

Reden hiervoor zijn twee ongeretoucheerde reportages die er onlangs in tijdschriften verschenen.

De ene betreft het ultraslanke model Jennifer Hawkins (foto) die poedelnaakt op de cover van Marie Claire verscheen. De tweede betreft een editorial voor Madison magazine en heeft de ietwat vollere maar eveneens naakte dj Bianca Dye (foto) in de hoofdrol. 

Beiden zijn bedoeld om het publiek meer te laten nadenken over zelfbeeld, het doorgaans erg lage gewicht van modellen, het gebruik van Photoshop in tijdschriften en de schoonheid van echte vrouwen.

Relletje

Een relletje wakkert die discussie zo lekker aan, moet Bianca gedacht hebben, want ze heeft de aanval inmiddels op Hawkins geopend.

“Het klopt gewoon van geen kanten”, zegt ze tegen de Sydney Morning Herald. “Ik ben echt geschokt dat er mensen zijn die zeggen dat Jennifer Hawkins een natuurlijk rolmodel is. Ze is nota bene mooi geboren. Ze heeft er niets voor hoeven doen, heeft geen enkele stress gehad om er zo uit te zien.”

Waarschuwt

De Australische krant voelde zich duidelijk genoodzaakt zich in de discussie te mengen. In een opiniestuk lijken ze partij te kiezen voor Hawkins: de voormalige Miss Universe is inderdaad mooi en slank, luidt de opinie, maar ze is net zo echt afgebeeld als Bianca Dye.

Het medium waarschuwt er bovendien voor dat ‘normale vrouwen’, die nu op mondiaal niveau tot rolmodel gebombardeerd worden, niet moeten worden gezien als 'iedereen die niet slank is'. Ook slanke vrouwen kunnen uitblinken in echte schoonheid. Bovendien gaat het om zelfvertrouwen en een realistisch zelfbeeld, ongeacht hoe iemand eruitziet, zo menen zij.  

Eetstoornissen

De shoot met Hawkins werd geïnitieerd ten faveure van de Butterfly Foundations, een stichting die opkomt voor mensen met eetstoornissen. Ook daar kwam kritiek binnen.

Een woordvoerder verdedigt de keuze voor de superslanke Hawkins echter met het argument dat ze de aandacht trekt, en dat dat de opzet was. “Het ding is dat een echte vrouw op de cover van een blad plaatsen niet hetzelfde effect sorteert”, zo laat zij weten aan 3AW693 Radio. “Als Marie Claire ervoor gekozen had een gewone vrouw op de omslag te zetten, had het niet dezelfde bewustwording gecreëerd dan nu het geval is.”

Hawkins zelf houdt zich op de vlakte. "Ik heb geen superslank figuur", zegt ze. "En ik dacht dat het geweldig zou zijn om vrouwen te kunnen vertellen dat ze zichzelf moeten zijn en zelfvertrouwen moeten hebben."