AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Olijfolie.

In Januari staan oliën centraal op Cosmopinie: van badolie tot lichaamsolie, van etherische olie tot reinigingsolie. Deze week aandacht voor een zeer bekend en eeuwenoud beautyingrediënt; olijfolie.

Olijfolie, of het label aangeduid als Olea europaea of een variatie hierop, wordt allang gebruikt als huidverzorging. In huidverzorging kom je olijfolie tegen in alle soorten producten: van bodybutter tot gezichtscréme tot reiniger.

Olijfolie fungeert als moisturizer: het houdt de huid soepel, bovendien bevat het antioxidanten die helpen de huid gezond te houden. Ook in haarverzorging wordt veel gebruik gemaakt van dit ingrediënt en het kan dan vooral een uitkomst zijn voor droog en pluizig haar.

Pure vorm

In tegenstelling tot veel andere ingrediënten, kan olijfolie prima 'los' gebruikt worden, dus in pure vorm. Hoewel olijfolie op zich een betaalbare huidverzorging vormt, zijn er verschillende kwaliteiten en prijsklassen. De voorkeur gaat hierbij uit naar organische en koudgeperste extra virgine olie welke zo min mogelijk bewerkt en verhit is, waardoor de positieve eigenschappen behouden blijven.

De benaming 'pure olijfolie' zegt overigens niet altijd iets over het percentage werkelijke olijfolie of de zuiverheid van de olie.

Irritatie

De kans op irritatie of een allergische reactie is klein en olijfolie staat bekend als een zeer veilig cosmetica ingrediënt.

Gerecenseerde producten op Cosmopinie met olijfolie: 

Lush Dream Cream - beoordeling: 4.3 uit 5

Yes to Carrots conditioner – beoordeling 4.3 uit 5

Rituals Olive Secret shower paste – beoordeling 3.7 uit 5

Fantasy IC Olive Moisturizing Serum – beoordeling 4.1 uit 5