AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de eigen kledingkast. Dit keer een lofzang voor dé seizoenskleur, turkoois.

Iedere december wordt door Pantone, de autoriteit op kleurgebied, de kleur van het volgende jaar gekozen. Voor 2010 gaat volgens de kleurexperts turkoois de absolute boventoon voeren op mode-, maar ook op woongebied.

De kleurgoeroes beweren hierbij dat de combinatie van sereen blauw en verkwikkend groen ook nog eens voor een rustgevende invloed op het welzijn zorgt.

Invloed

Bij het kopen van een kledingstuk denkt men niet snel aan de invloed die de kleur op de gemoedsrust heeft, maar is persoonlijke smaak en stijl de beslissende factor. Toch heeft de kleur turkoois meer om het lijf dan misschien op het eerste oog gezien wordt.

Buiten de flatteuze eigenschappen van deze tint, heeft turkoois zowel koele als warme ondertonen die ervoor zorgen dat de kleur iedereen mooi staat.

Combinatie

De echte uitdaging lijkt te liggen in de combinatie met andere kleuren, maar in werkelijkheid is niets minder waar. Turquoise misstaat met praktisch geen enkele kleur.

Draag met neutrale kleuren als nude, bruin en grijs, voor een chique uitstraling. Combineer turkoois met diepblauw voor de populaire maritieme look en met wit voor een ultieme frisse zomerse look. De echte fashionista’s dragen turkoois met andere groentinten voor een echte fashion-forward look.

Minder extreem

Een minder extreme variant op het duidelijk aanwezige turkoois kledingstuk, is het laten terugkomen van de kleur in stijlvolle accessoires. Absolute tijdloze favoriet is hierbij de zilveren ring met turkoois edelsteen, maar denk ook eens aan turkoois accenten in tassen, oorbellen en pumps. Een andere verwachte favoriet zijn haarbandjes met turkoois bloemen, strikken en pailletten.

Hoewel het weer het denken aan een zomerse garderobe nog mijlenver doet lijken, geeft turkoois een instant zomers gevoel.

Volgende week van WeLikeFashion: welk must-have jasje past bij jou?

Trend report: Turkoois