AMSTERDAM - Rondom de jaarwisseling wordt natuurlijk achterom gekeken, maar óók vooruit. De Britse krant The Times ging er zelfs speciaal voor rond te tafel zitten met trendwatchers en toekomstanalisten en denkt zo 2010 vast te kunnen samenvatten.

De vraag rijst of The Times op de hoogte is van het feit dat een jaar ook niet oneindig is. Want, gekeken naar de 50 trends die de krant voor deze periode formuleerde, moet er het komende jaar flink wat gebeuren. De wereld blijft nog net rond, maar buiten dat verandert zo’n beetje alles.

Te beginnen in en om het huis, waar voortaan niet alleen ouders met kinderen wonen, maar ook de grootouders. Het resultaat van de vergrijzing. Voor extra werk gaan de nieuwe huisgenoten gelukkig niet zorgen: huizen worden in 2010 namelijk een stuk slimmer, dus die doen een hoop klusjes zelf.

Voor overgebleven taakjes komen er robots en ook de ouderen dragen in huis een steentje bij dankzij apparatuur die speciaal voor hen ontwikkeld gaat worden. Zo’n nieuwe doelgroep (er komen niet alleen meer ouderen, ze gaan per saldo ook langer mee) is voor menig bedrijf natuurlijk erg interessant en dus komt er materiaal dat groter, duidelijker, makkelijker of luider is zodat ook opa en oma ermee uit de voeten kunnen.

Minder interessant

Met zo’n gestroomlijnd huishouden wordt naar buiten gaan natuurlijk een stuk minder interessant, en het is ook niet meer nodig ook. Dankzij computers en internet kan iedereen namelijk altijd met de hele wereld in verbinding staan, en precies dat gaat de moderne mens volgens experts het komende jaar doen. En, let wel, allemaal kabelloos want van die snoeren door het huis is zó 2009.

Mensen met een iPhone, of een andere smartphone, zullen dit kluizenaarsbestaan wat meer aan zich voorbij laten gaan. Doordat zij hun ‘computer’ en internet altijd bij de hand hebben kunnen zij immers overal in contact staan met de wereld. Van deze groep mensen wordt dan ook gezegd dat zij het komende jaar een stuk minder achter hun beeldscherm zullen zitten en een stuk meer onderweg zijn. Voor lege iPhones hoeven zij daarbij niet te vrezen: er komen schoenen op de markt die het vermogen hebben lege batterijtjes weer op te laden.

Privacy

Niet alleen is nagenoeg iedereen in staat om op ieder moment informatie te ontvangen en te versturen, ook GPS-systemen nemen in 2010 een vlucht. Een en ander zal ietwat ten koste gaan van de privacy en een nieuwe trend lijkt daarmee geboren. Rondom het beschermen van het privé-leven wordt de komende 12 maanden namelijk een industrie gebouwd.

Te denken valt aan afdekkende schermen, lasers maar bijvoorbeeld ook WiFi-werende verf. Paparazzi’s gaan het nog moeilijk krijgen. Op zich niet heel erg: beroemd zijn wordt het komende jaar toch stom.  

De vrije momenten

Vrees niet, niet alles verandert. Zo zal de mens het komende jaar nog altijd zo’n 40 uur per week zoet zijn met werk, zal er ook nog net zoveel geslapen worden als in 2009 en blijft de mens zijn vrije tijd indelen met zaken die leuk en ontspannend zijn. Zoals lezen, tv-kijken, feesten, winkelen of reizen.

Dat blijft ook zo, alleen is het boek niet meer van papier, wordt televisie 3-D, zijn feestjes hypersociaal, is winkelen voortaan intelligent en kan men naast Spanje en Turkije voortaan ook kiezen voor de ruimte. Ach, linksom of rechtsom, het wordt sowieso een mooi jaar: 2010 zal bovenal namelijk draaien om de mens, en de liefde als levenshouding.