AMSTERDAM - De Westerse fascinatie voor Afrikaanse kunst, mode en design is al aan de gang sinds Picasso en Kandinsky hun schilderijen vol met Afrikaanse figuren schilderden. In 1970 lanceerde Yves Saint Laurent zelfs een collectie jurken in Afrikaanse stijl.

De nieuwe film van James Cameron, ‘Avatar’, met de blauw gekleurde hoofdpersonen van de exotische planeet Pandora is een groot succes. De bewoners, Na’vi, lopen rond in dierenvellen en gekleurde hoofdbanden wat Afrikaanse invloeden met zich meebrengt.

De exotische trend zet zich voort binnen de modewereld en wordt omarmd door verschillende ontwerpers zoals Marc Jacobs, Gucci, Oscar de la Renta en Dries Van Noten. Inspiratie wordt overal vandaan gehaald van Kenia, Mali, Nigeria tot Senegal. Afrika neemt daarmee de rol over die India had.

Fantaseren

Malcolm Harris, creatief directeur van Unvogue, een populaire modesite, zegt: "Het mooie eraan is dat de trend allerlei rassen-barrières heeft doorstaan, het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, mensen nemen stukjes mee in hun kledingkast en hun leven."

Dat deze trend zo populair is heeft waarschijnlijk te maken met de verbeelding. Afrikaanse jungles, woestijnen en prachtige vlaktes zijn beter om over te fantaseren dan te denken aan economische ellende of armoede.

Wereldwijde trend

Een jaar geleden waren in Londen al de eerste tekenen te zien van de Afrikaanse trend, aldus de New York Times. "Londen is overspoeld met Afrikaanse invloeden," zegt Ed Burstell, inkoopmanager voor Liberty of London. "Mensen reageren op hun ruw uitgehouwen verschijning. Ze willen producten die niet glad zijn of gepolijst."

Behalve op de catwalk zijn de invloeden ook steeds meer te zien in clubs, lounges en theaters, waar het ritme van Afrikaanse trommels, dans en gezang volop aan de gang is.