AMSTERDAM – De Franse Vogue is in de korte geschiedenis van de 21e eeuw gedoken en heeft 30 modellen geselecteerd die voor deze periode het meest bepalend zijn geweest. Maar liefst drie Nederlandse meisjes verdienen volgens de stijlbijbel een plek op de lijst.

Aan de vooravond van 2010 is het natuurlijk het moment voor lijstjes en de Franse Vogue besloot er een te maken van het afgelopen decennium.

Dit moet dé periode van model Gemma Ward geweest zijn, want de stijlbijbel uit Parijs zette de Australische schoonheid op de eerste plek.

Binnen de top-3 krijgt Gemma gezelschap van de Britse Agyness Deyn en de Poolse Daria Werbowy.

Nederlands

De Franse Vogue bleek ook niet ongevoelig voor de successen van Nederlandse meisjes. De eerste Hollandse schone valt net buiten de top-3 maar eindigt op een zeer respectabele vierde plek: de uit Mierlo afkomstige Lara Stone.

‘Neerlands trots’ Doutzen Kroes moet het met een achtste plek doen en tien plekken verder is er plaatsgemaakt voor de laatste Nederlandse op de lijst, Kim Noorda.

Arbeidsjaren

Wat verder opvalt is dat de commerciëlere modellen, zoals Miranda Kerr, Bar Refaeli en Adriana Lima, de lijst niet hebben weten te halen, ondanks de prima arbeidsjaren die zij achter zich hebben liggen.

De iconen uit de jaren '90, zoals Heidi Klum, Naomi Campbell en Kate Moss, blijken ondanks hun huidige vruchtbare carrières volgens het modemagazine toch in de vorige eeuw thuis te horen. Geen van hen komt in de top-30 voor.  

Bekijk de volledige lijst.

Drie Nederlanders in Vogue-lijst