AMSTERDAM – Wie nog op zoek is naar een warme trui of andere winterkleding kan wellicht beter een jaartje wachten. De collectie voor deze winter zou namelijk nagenoeg uitverkocht zijn.

Dat schrijft De Telegraaf donderdag, die de reden voor de plotselinge schaarste zoekt in de extreem vroege uitverkoop dit jaar, die in oktober al begon.

"Oktober is veel te vroeg om de wintercollectie met korting van de hand te doen. Nu hebben mensen winterkleding nodig en kun je ze niets bieden. Winkels die de afgelopen maanden niet hebben gestunt en die genoeg voorraad hebben, slaan nu hun slag”, zegt Dave Quadvlieg, branchemanager van CBW Mitex dat de belangen behartigt van de modedetailhandel.

Cijfers

Uit cijfers van de CBW Mitex modemonitor blijkt dat de verkoop van jassen, laarzen, mutsen en sjaals enorm in de lift zit. Als het niet koud genoeg is kopen mensen dat soort zaken niet. “Een verschil met vroeger. Toen werd de winterjas al in augustus gekocht", aldus Quadvlieg.

Wat ook niet heeft bijgedragen aan een toereikende voorraad winterkleding, blijkt de economisch ongunstige tijd. Winkeliers zouden minder ingekocht hebben. Quadvlieg. "De verwachting was immers dat er minder klandizie zou zijn. Daarbij is de consument voorzichtig."