AMSTERDAM - Wat voor juwelen gaan we dragen in 2010? Trendwatcher en sieradenontwerpster Isis du Jour geeft haar kijk op de juwelentrends voor komend jaar.

Het afgelopen jaar kon niemand er omheen: de crisis. Elk bedrijf heeft er wel op een of andere manier mee te maken en het beïnvloedt ook zeker het koopgedrag van de consument. Verwacht wordt nu dat juist deze crisis zal zorgen voor een periode waarin vernieuwing en creativiteit centraal staan. Ook in de sieradenbranche.

Bijvoorbeeld door het gebruik van nieuwe technieken, materialen en vormen en het recyclen, maar ook door de kwaliteit en waarde van het sieraad. Doordat iedereen in deze tijd minder makkelijk zijn geld uitgeeft en liever één keer een goede aankoop doet dan meerdere impulsieve aankopen, wordt de keuze van een juweel steeds belangrijker.

Technieken

Bedrijven gaan daarom op zoek naar technieken om lichtgewicht-vormen te maken, om zo de prijs laag te kunnen houden. Want ook de hoge goudprijs speelt natuurlijk een rol bij het sieradenontwerpen. Merken gaan innoveren door ultralichte colliers of hangers in hun collecties te gebruiken. Zoals de collectie van Van Rycke of een collier uit de collectie van Tiffany waarvoor gebruik is gemaakt van een ultrafijn schakeltje.

Een aantal sieradenmerken zoals Bacio, bezuinigt door te werken met gold-plated zilver, wat wil zeggen dat er een maar klein laagje goud gebruikt wordt over een zilveren basis heen. Ook worden er meer colliers en armbanden gemaakt van bolle vormen.

Doormiddel van microforming kun je grote, holle vormen maken, die niet massief zijn en dus lager in prijsklasse. Denk aan schakelkettingen, maar dan lichtgewicht.

Bij een crisis zie je ook dat historie en afkomst een belangrijke rol spelen, een soort nostalgie. We zijn nieuwsgierig naar herkomst, origine en het verhaal achter het sieraad of product. Kwaliteit en afwerking zijn daarom nu erg belangrijk en in 2010 zal de aandacht nog meer verschuiven naar het kwaliteitsaspect.

Jasje

Zo zie je dat een aantal merken teruggrijpt op vroegere ontwerpen en deze in een nieuw jasje steekt of juist juwelen maakt die nieuw zijn maar oud aandoen, door bijvoorbeeld het gebruik van oud uitziende materialen of vormen.

Een merk als Le Chic dat al 125 jaar bestaat, brengt op dit moment ringen uit die gebaseerd zijn op een erg succesvol model dat zij vroeger ook in hun collectie gevoerd hebben. Ook de sieraden van Gem Kingdom en Mari Thomas hebben door de bewerking en het materiaalgebruik een beetje een doorleefd en historisch uiterlijk gekregen.

Tendens

Een laatste belangrijke tendens in 2010: net als in 2009 gaan we terug naar de natuur. Er komen veel organische blad- en bloemmotieven en sieraden met vleugeltjes en beestjes en insecten op de markt. Al met al een interessant jaar voor de sieradenbranche.

Voor meer informatie over de sieradentrends of Isis du Jour, klik hier.

Sieradentrends voor 2010