AMSTERDAM - Het komende jaar zullen consumenten naar verwachting zuiniger gaan leven. Verwacht wordt dat dit met name ten koste zal gaan van cosmetica. 

Dat is gebleken uit een Amerikaanse enquête, waaraan 600 mensen van 25 jaar en ouder hebben deelgenomen, die werd afgenomen door de AlixPartners' consumenten groep. Op basis van de cijfers die uit deze rondvraag naar voren kwamen, wordt nu aangenomen dat de uitgaven voor cosmetica met 8,7 procent zullen afnemen.

Deze daling is groter dan de 7,5 procent die verwacht wordt voor kant-en-klaarmaaltijden of de daling van 3,4 procent voor de gezondheid en persoonlijke verzorging.

Zuiniger

Vijfenzeventig procent van de ondervraagden gaat naar verwachting zuiniger winkelen in 2010 en 55 procent meent dat ze willen besparen op hun uitgaven voor huishoudelijke producten en verzorgingsproducten, aldus WWD dinsdag.

"De consumenten zijn van plan om minder geld uit te geven aan persoonlijke verzorgingsproducten in het algemeen, maar ze blijven wel trouw aan hun merken," zegt David Garfield, manager van Alix en hoofd van de CPG praktijk.

Hij merkt op dat, terwijl consumenten in 2009 'waarde shoppers' zijn geweest, zij zich hebben ontwikkeld tot 'koopjesjagers' door het zoeken naar aanbiedingen.