AMSTERDAM – De Nederlandse man wordt steeds vaker door een plastisch chirurg behandeld voor overmatige borstontwikkeling. Samen met de correctie van overhangende oogleden geldt het laten verwijderen van borstweefsel zelfs als populairste esthetische ingreep bij mannen. 

Dat meldt de Telegraaf dinsdag naar aanleiding van cijfers, gepubliceerd door esthetisch- en plastisch chirurg Werner Beekman. Beekman is verbonden aan de Tergooiziekenhuizen en is lid van het Van Linschoten Specialisten-team.

Volgens Beekman gaat het om een landelijke ontwikkeling: “Tachtig procent van de mannen, ongeacht hun leeftijd, heeft in meer of mindere mate borstvorming”, legt hij uit aan de krant. “ Het heeft zeker niet altijd te maken met het postuur van iemand, ook bij slanke mannen komt deze borstvorming voor.”

Face-hals

Naast de ooglidcorrectie en laten weghalen van overtollig borstweefsel bestaat de top 5 van populaire cosmetische ingrepen bij mannen uit liposuctie van het heupgebied, de face-halslift en anti-rimpelbehandelingen.

“Mannen zijn zich bewuster van hun uiterlijk geworden. Voor een deel ijdelheid, maar ook vanuit praktische motieven”, meent Beekman. “Er zijn nogal wat mannen die áf willen van hun hangende oogleden, die hen een in zekere zin ’vermoeid’ uiterlijk geven. Zij willen er juist fris en monter uitzien, met een heldere oogopslag. Dat vergroot hun sollicitatiekansen, zeker als er meerdere kapers op de kust zijn voor die ene baan.”

Toename

Wat verder volgens Beekman opvalt is de enorme toename van ingrepen bij mannen. Jaarlijks zouden vrouwen verantwoordelijk zijn voor zo’n 280.000 ingrepen: het resultaat van een gestage groei. Het aantal ingrepen dat mannen nu laten uitvoeren (80.000) geldt echter als explosief gestegen cijfer.