AMSTERDAM – Vrouwen beginnen steeds vaker later aan een gezin, waardoor de nodige problemen kunnen ontstaan. Uitstel van het ouderschap zou volgens onderzoek bijvoorbeeld kunnen leiden tot een grotere kans op een scheiding.

Een groeiend aantal vrouwen wacht met een gezin tot ze de leeftijd van 30 of zelfs 40 bereikt heeft, maar dit blijkt voor enkele complicaties te zorgen. Is de goede partner om kinderen mee te krijgen namelijk niet direct binnen handbereik, dan volstaat een liefdeloze relatie (ook wel kweekrelatie genoemd) steeds vaker.

Deze overhaaste liefdesrelaties, waar vrouwen zich dankzij hun biologische klok toe zouden laten verleiden, hebben volgens deskundigen meer kans om te falen. Uit cijfers blijkt dan ook dat een vrouw met een kweekrelatie de partner sneller harteloos dumpt en op zoek gaat naar een vruchtbaar exemplaar, als het verwekken van een kind problemen geeft. 

Angst

Uit een enquête, waaraan ruim 3.100 alleenstaande mannen en vrouwen hebben deelgenomen, bleek dat meer dan een derde van de singles liever met een partner eindigt die vruchtbaar is dan een waarmee het goed klikt, aldus de Daily Mail maandag.

Ongeveer 42 procent van de vrijgezelle vrouwen en 30 procent van de vrijgezelle mannen gaf aan zelfs de meest ideale partner te heroverwegen wanneer blijkt dat een verhoogd risico heeft op onvruchtbaarheid.

Driekwart geeft aan dat problemen met het verwekken van een kindje kunnen leiden tot het verlaten van de partner. De angst om kinderloos achter te blijven is groter dan de liefde, zo bleek uit de poll.

Tweederangs

Uit het onderzoek, uitgevoerd voor conceptiespecialist Vitabiotics Pregnacare Conception, bleek ook dat twee van de vijf mensen genoegen neemt met een ‘tweederangs’ partner indien de ware om het gezin mee te stichten zich niet snel genoeg aandient.

Dokter Linda Papadopoulos, een psycholoog van de London Metropolitan University, zegt erover: "Wanneer we zoeken naar een partner besteden we waarschijnlijk bijzondere aandacht aan hun belangstelling voor het ouderschap. De kweekrelatie betekent dat je meer kansen hebt om te falen omdat niemand het gevoel wil hebben dat hun partner met hen is met een bijbedoeling."

De helft van alle geboorten in het Verenigd Koninkrijk komt inmiddels voor rekening van moeders ouder dan 30 jaar. Twee decennia terug was dit nog een kwart.