AMSTERDAM - Veel vrouwen vinden rimpels op de bovenlip storend omdat het ouder maakt en het nog niet optimaal te behandelen is. Maar plastisch chirurgen weten inmiddels wel waarom juist vrouwen last krijgen van het zogenaamde 'plooirokje', en mannen vrijwel niet.

Een aantal plastisch chirurgen, waaronder dokter Paes die verbonden is aan de Universiteit van Utrecht, heeft nauwkeurig onderzoek verricht naar de verschillen in verrimpeling van het mondgebied tussen mannen en vrouwen.

De onderzoekers hadden de beschikking over weefsel van tien overleden vrouwen en mannen tussen de 75 en 93 jaar oud. Om betrouwbare data te krijgen hebben ze ook de beschikking gekregen over 15 stukken lipweefsel van eveneens overleden mannen en vrouwen.

Studie

Uit de studie is naar voren gekomen dat een drietal oorzaken ten grondslag ligt aan de reden waarom de vrouwenmond sneller plooit dan de mannenmond.

Zo vertoont de vrouwenhuid in dat gebied minder zweet- en talgklieren, die ertoe bijdragen dat de huid langer veerkrachtig en vol blijft. De vrouwenhuid bevat daarnaast minder bloedvaten en is dus ook minder doorbloed waardoor het rimpelingproces sneller kan verlopen. En bij vrouwen zitten de spiervezels rond de mond dichter aan de dermis vast, waardoor het naar binnentrekken van de mond door de spieren sneller plaatsvindt. Dit kan leiden tot diepere rimpels.

Oorsprong

Volgens dokter Paes is het goed om basale inzichten te krijgen in de oorsprong van problemen. Het leidt ertoe dat er uiteindelijk betere behandelingen komen, die een wellicht blijvende oplossing bieden. Maar welke oplossingen dat zijn, is vooralsnog onbekend.

De resultaten zijn gepubliceerd in de Aesthetic Surgery Journal van november/december 2009.